Senaste nytt från EM 18 juni

Svenska laget laddar för match.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Sverige möter Slovakien i dag – så väntas Janne Andersson formera laget.

■■■

Sverige hyr lyxflygplan under EM: ”Det är lite dyrare...”

■■■

Nederländernas doldis är den stora sensationen i EM hittills.

■■■

Här är de viktigaste EM-nyheterna.

Sveriges startelva mot Slovakien

Ja, i dag är det dags för Sveriges andra match i EM. Slovakien står för motståndet och avspark är klockan 15.00.

Startelvan? Den släpps först 90 minuter innan avspark, men allting talar för att det blir exakt samma lag som senast. Alltså: Robin Olsen – Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Marcus Danielson, Ludwig Augustinsson – Sebastian Larsson, Albin Ekdal, Kristoffer Olsson, Emil Forsberg – Alexander Isak, Marcus Berg.

”Janne Andersson har ingen anledning att ändra på elvan som spelade mot Spanien. Marcus Berg och Alexander Isak går inte att rubba på. Visserligen gjorde Robin Quaison ett hyfsat inhopp, men att han skulle peta Berg nu håller jag som näst intill otänkbart”, skriver SportExpressens krönikör Daniel Kristoffersson.

Han fortsätter: ”Samma sak med Sebastian Larsson som är lagkapten. Med den arbetsinsatsen han gjorde mot Spanien startar även han mot Slovakien. Detsamma gäller mittfältarna Albin Ekdal, Kristoffer Olsson och Emil Forsberg.  Olsson hade en tuff match senast, men mot Slovakien kommer han få mer tid med bollen och större frihet. Han kommer inte ha fyra motståndare omkring sig direkt när han får bollen. Den förväntade matchbilden kommer att passa Olsson bra och han blir en nyckel.”

Enligt uppgifter till Aftonbladet är det också exakt den här startelvan som meddelades till spelarna på ett möte klockan 21.00 i går kväll.


LÄS MER: Sebastian Larsson blir lagkapten mot Slovakien

LÄS MER: Daniel Kristoffersson: ”Det vill Blågult gärna undvika”

Sverige hyr lyxflygplan under EM

Sveriges första match i EM spelades i Sevilla. I kväll spelar de i Sankt Petersburg. Och däremellan har de varit i Göteborg på sin EM-bas.

Hur de tar sig runt? Med ett lyxflygplan.

Landslaget har hyrt ett ett VIP Boeing 737-300 och för att ge spelarna bästa möjliga förutsättningar i sommarens EM.

– Vi valde det här planet för att få så bra resor som det bara går. Och sett till hur det blev med den långa resan till Sevilla så blev det ju bra. Vi kan ju få en till sån här resa också, säger landslagschefen Stefan Pettersson.

Så vad gör planet, som till vardags står i Diamanthangaren på Londons flygplats Stanstead, så lyxigt? Dels är det utrustat med 62 business class-säten och har dessutom specialpersonal. På företagets hemsida skriver de att deras ”välutbildade kabinpersonal som har stor erfarenhet av VIP-flygningar är med på varje flight. Dessutom har vi ett samarbete med flera erfarna kockar och cateringbolag”.

– Det är lite dyrare än om vi skulle ta något enklare, men det har vi haft med i beräkningarna, säger Stefan Pettersson.


LÄS MER: Se bilderna inifrån Sveriges nya lyxflygplan 

LÄS MER: SVT-experten Jonas Eriksson: ”Skäms över att jag inte sa ifrån”

Han är sensationen i EM hittills

I mästerskap dyker det alltid upp nya hjältar. Och i Nederländerna heter han Denzel Dumfries.

När Nederländerna slog Österrike (2-0) i går kväll – och blev klart för slutspel – gjorde den kraftfulle högerbacken mål för andra matchen i rad. Nu gör 25-årige Dumfries den gamle anfallslegendaren Ruud van Nistelrooy sällskap som de enda nederländska spelarna att göra mål i sina två första EM-matcher. 

– Jag har honom som målkung i hela EM, säger experten Hasse Backe skämtsamt i TV4.

Läget i skytteligan? Denzel Dumfries ligger faktiskt i delad ledning.

Totalt åtta spelare har hunnit med att göra två mål. Utöver Dumfries handlar det om: Cristiano Ronaldo i Portugal, Romelu Lukaku i Belgien, Andrej Jarmolenko och Roman Jamemtjuk i Ukraina, Ciro Immobile och Manuel Locatelli i Italien samt Patrik Schick i Tjeckien.


LÄS MER: Nederländerna klart för slutspel efter nya segern

LÄS MER: Stjärnan vågade inte fira efter målet: ”Blir nästan parodiskt”