Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Seb Larssons brandtal efter omtalade videon

Sebastian Larsson.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

GÖTEBORG/STOCKHOLM. En video på Dejan Kulusevski har rivit upp heta känslor inför EM.

Nu tas han i försvar av Sebastian Larsson.

– Vi är inte intresserade av att peka finger, säger Larsson.

Han slår samtidigt tillbaka mot det hat som Kulusevski fått ta emot i sociala medier.

Beskedet att Dejan Kulusevski testats positivt för covid-19 skakade om landslaget tidigare i veckan. Och läget förvärrades ytterligare när även Mattias Svanberg insjuknade, efter att ha blivit smittad av Kulusevski.

Samtidigt började en video spridas i sociala medier.

Videon hade publicerats den 31 maj – alltså under de fem dagarna som spelarna tillfälligt fick lämna EM-bubblan för att ha ledigt – och Kulusevski såg ut att vara på en hemmafest.

– Jag har sett den och pratat med Dejan, förklarade Janne Andersson på en presskonferens i onsdags.

– Bakgrunden är att Dejan blev bjuden av sin syster och hennes pojkvän på en middag. När han kommer dit är några av hans kompisar där som en överraskning, vilket gjorde Dejan väldigt glad. Dejans grundingång i det här är att han haft covid innan, så han var inte varit så bekymrad. Han beklagar att han ar med på den middagen och att han hade inställningen.

Landslagsläkaren Anders Valentin slog samtidigt fast att Kulusevski troligen inte blivit smittad på den tillställningen.

Fick hat i sociala medier

Videon rev ändå upp heta känslor. Fotbollskanalen rapporterade under torsdagen att Juventus-stjärnan fått ta emot hat i sociala medier och förbundets säkerhetschef Martin Fredman berättade om ”ett fåtal övertramp” och ”några tuffa ordväxlingar”.

Under torsdagen hade landslaget en presskonferens i Göteborg där Sebastian Larsson var på plats. 36-åringen, som har 129 landskamper på meritlistan, gav då sitt stöd till Dejan Kulusevski.

– Det är inga hard feelings. Inte från min sida, säger Larsson.

– Vi är en väldigt tajt grupp, vi hanterar saker och ting tillsammans. Alla är medvetna om att hur försiktiga vi än har varit kan det hända saker. Vi är inte intresserade av att peka finger mot varandra utan hantera situationen.

Han fortsätter:

– Vi vill ha en så intakt trupp som möjligt för att vi ska få så bra förutsättningar inför match som möjligt och vi hoppas att Dejan och Mattias tillfrisknar och kan bidra under EM.

Slår tillbaka mot hatet

Under presskonferensen slår Sebastian Larsson också tillbaka mot det hat som Dejan Kulusevski fått ta emot i sociala medier.  

– Jag tycker det är bedrövligt, säger Larsson som menar att plattformarna måste bli bättre på att skydda sina användare från anonyma nättroll.

– Det verkar vara noll intresse från de stora företagen som driver det här att göra något åt det och det är det som man blir mest bedrövad över. Det kan jag inte förstå. Någonstans är det är man måste börja och man måste kunna hållas ansvarig för det man säger. Jag har svårt att se att folk springer runt på stan och säger det här rätt upp i ansiktet på en.

– Det är bedrövligt att vi inte kommer någonvart när det är konstant...

Marcus Berg, som också var med på torsdagens presskonferens, håller med.

– Det känns så där när folk ska sitta bakom en skärm och peka finger och kasta skit. Vi inom fotbollsbranschen är utsatta inom det att folk tycker och tänker, och vill gärna visa vad de tycker och tänker. Man har lärt sig att ta det. Men vissa grejer är övertramp och det är inte okej.


LÄS MER: Kritiken mot Sveriges EM-kostymer: ”Man blir ledsen”

LÄS MER: Ukraina tvingas ändra sina matchtröjor efter ryska ilskan

GUIDE: Allt du behöver veta om fotbolls-EM 2021