Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sanningen bakom Islands mäktiga ramsa

Foto: Prosports/Rex/Shutterstock / PROSPORTS/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Foto: Prosports/Rex/Shutterstock / PROSPORTS/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Foto: Michael Zemanek / MICHAEL ZEMANEK / BACKPAGE IMAGE DPPI AGENCE DE PR

De isländska fansen har charmat fotbollsvärlden med sin mäktiga kampsång "vulkanen".

Men det är inget isländskt påhitt.

Enligt Irish Times så har de isländska fansen lånat den från det skotska laget Motherwell.

Alla som har följt Islands framfart under EM, oavsett om det har varit på plats i Frankrike eller framför tvn, har hört den.

Kampsången från läktaren som har fått smeknamnet "vulkanen". De isländska supportrarna tystnar en stund för att sedan unisont klappa och utbrista "huh".

Ljudet från supportrarna ekar över arenan och skapar en mäktig ljudkuliss. "Vulkanen" har tillsammans med den nordirländska ramsan "Will Grigg's on fire" blivit EM:s mest igenkända och uppskattade.

Sanningen bakom ramsan

Men det är inte de isländska supportrarna som är upphovspersoner till "vulkanen". I stället har några uppmärksamma supportrar till det isländska laget Stjarnan från staden Garðabær som har lånat kampsången från det skotska laget Motherwell. Det är Irish Times som har tagit reda på detta efter att ha talat med den isländska tidningen Morgunblaðið.

Det var när Stjarnan gick fantastiskt i kvalet till Europa League säsongen 2014/15 som lagen möttes i den andra kvalrundan.

Stjarnan vann dubbelmötet med 5-4 totalt och det var i bortamatchen på Fir Park som de hörde hur Motherwells klack som inledde sin ramsa "Since I was young" med att klappa unisont och skrika "huh".

Stjarnans supporterklubb "Silverskedarna" gillade vad de hörde och kopierade helt enkelt sina skotska supporterkolleger i resten av Europa Leaguekvalet som slutade med att de slogs ut av Inter med 9-0 totalt i den avslutande rundan.

Så nådde ramsan landslaget

Därefter tog de med sig kampsången hem till Island och sjöng den på Stjarnans matcher. Därefter introducerade de den för landslagets supporterförening inför EM-kvalet.

Därefter har Island gått fram som en ångvält. De har vunnit mot stora fotbollsnationer så som Holland, Tjeckien - och nu senast England. Nästa lag att få höra den mäktiga ramsan blir Frankrike som Island ställs mot i EM:s kvartsfinal den 3 juli.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!