Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sagan över – Island åkte ut mot Frankrike

Foto: Petr David Josek / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Thibault Camus / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Daniel Malmberg / DANIEL MALMBERG/IBL IBL/ALL OVER PRESS
Foto: Abedin Taherkenareh / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: Petr David Josek / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Daniel Malmberg / DANIEL MALMBERG/IBL IBL/ALL OVER PRESS
1 / 7

Islands EM-saga tog slut i Paris - på Stade de France mot Frankrike.

Lasse Lagerbäcks lagbygge kunde inte stå emot den franska anstormningen - som till slut vann kvartsfinalen med 5-2.

– Det har varit en fantastisk resa, jag känner det djupt i mitt hjärta, säger Lagerbäck efter matchen.

Betyg – Island

Hannes Halldorsson 
Borde ha tagit Olivier Girouds 1-0-skott och handlingsförlammad när samma anfallare gjorde 5-1. Visade ingen auktoritet i eget straffområde.

 

Birkir Savarsson 
Stabil, trots att en kvartsfinal på Stade de France borde ha varit väldigt djupt vatten för Hammarbybacken.

 

Ragnar Sigurdsson 
Såg utmattad ut redan i första halvlek och hade stora problem med snabba djupledsbollar från Frankrikes backlinje. Synd efter ett starkt EM.

 

Johann Gudmundsson 
Han försökte och försökte på högerkanten, men det gick oftast alldeles för långsamt.

 

Birkir Bjarnason 
Blev med rätta utskälld av Ragnar Sigurdsson redan efter 20 minuter. Lam, oinspirerad och håglös. Allt han inte brukar vara.

 

Kolbeinn Sigthorsson 
Målskytt och stark på huvudet som alltid, men den här gången fanns ingen redo att möta hans nickar. Ingen orkade.

 

Gylfi Sigurdssson 
Fick dra ett enormt tungt lass i ett Island som kollapsade redan i första halvlek. Inlägget till Islands mål var magnifikt.

 

Kari Arnason (ut 45) överkorsad
Tänk att han spelar i allsvenskan har vi sagt tidigare. Nu sa alla: "Det märks att han spelar i allsvenskan."

 

Jon Dadi Bödvarsson (ut 45) 
Löpte inte lika mycket som han brukar och var direkt vek när Paul Pogba fick nicka in 2-0.

 

Aron Gunnarsson 
Frankrike sprang i cirklar runt Islands städgumma, men lagkaptenen förtjänar en eloge för hur han aldrig slutade kriga.

 

Ari Skulason 
Frankrike försökte precis som Islands tidigare motståndare utnyttja deras svaga ytterbackar och på högerkanten lyckades de om och om igen.

 

Inbytta
Sverrir Ingasson (In 45) 
Första hjälpen när Arnason byttes ut tidigt. Ingasson kommer alltid undra hur Hugo Lloris kunde reflexrädda hans nick från när håll.

 

Alfred Finnbogason (In 45) 
Fick koncentrera sig på sin svagaste gren: försvarsarbete. Och var för långsam när han väl fick bollen i Frankrikes planhalva.

 

Betyg: Robert Börjesson

Island har stått för ett fantastiskt mästerskap i Frankrike. Lasse Lagerbäcks lagbygge har berört en hel fotbollsvärld - och kanske var glädjen som störst efter bragdinsatsen mot England i åttondelsfinalen.

Men i kvartsfinalen tog det slut. Hemmanationen Frankrike blev för svåra på Stade de France. Olivier Giroud gav Frankrike en drömstart i den tolfte minuten efter att Blaise Matuidi spelat fram till ledningsmålet.

Bara åtta minuter senare var det dags igen. Paul Pogba nickade in 2-0 på hörna - därmed var uppförsbacken brantare än någonsin och mardrömsstarten ett faktum.

Bara några minuter innan halvtidspausen kunde Dimitri Payet öka på till 3-0 - och 4-0 kom precis innan halvtidssignalen genom Antonie Griezmann.

Rann i väg i den andra halvleken

Halvtidssnacket gav ingen effekt. Island såg väldigt slitna ut - samtidigt kunde fransmännen spela ut med en fartfylld anfallsfotboll.

Dock fick Island in en reducering genom Kolbeinn Sigthorsson. Island hade problem i försvarsspelet. Arsenal-anfallaren Giroud kunde dubbla sin målskörd till 5-1 i den 59:e minuten till publikens stora jubel.

Sex minuter innan slutsignalen satte Birkir Bjarnason 5-2 - men närmare än så kom inte Island. Frankrike var starkare och avancerar därmed till semifinal där Tyskland väntar.

Efter matchen var Lars Lagerbäck känslosam, då det ju var hans sista match som förbundskapten för Island.

– Det har varit en fantastisk resa, allt stöd vi fått var jag än varit på Island på alla matcher, det har varit fantastiskt. Något extra, och den här turneringen med alla fans som kommit hit och och vad vi hört om det positiva och intresset hemifrån, jag känner det djupt i mitt hjärta. Jag kanske inte njöt av de första 45 minuterna, men jag har njutit av varenda minut. Det har varit ett privilegium att vara med i den hör resan.

Öppnar för att fortsätta som tränare

Men Lars Lagerbäcks karriär i stort behöver inte vara över bara för att äventyret med Island är det. Han öppnar nämligen upp för en fortsättning.

– Det måste vara något extra. Om någon vill använda mig utan att det att gå in hundra procent så kan det bara intressant.

Till och med att arbeta för det isländska förbundet kan tänkas vara aktuellt.

– Jag stänger inga dörrar. Om det handlar om isländska landslaget - antagligen inte. Men jag och Heimir kommer vara vänner och nu måste han testa hur han vill flyga med landslaget.

– Jag vet verkligen inte. Jag stänger inga dörrar. Men jag tänker inte på att ha något typ 100 procent huvudtränarjobb. Men om någon kommer med något intressant kommer jag defintivt lyssna.

De isländska spelarna hyllar Lagerbäck unisont efter matchen.

 

Gillar du sport? Ladda ned SportExpressens nya app och få alla sportnyheter snabbast här för iOS och här för Android.