Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så ska Sverige vinna: ”Det är upp till bevis”

Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: THANASSIS STAVRAKIS / REUTERS BILDBYRÅN

Väloljade, starka kollektivt och vassa i omställningsspelet.

Så beskriver Janne Andersson Sveriges motståndare i EM-gruppspelets andra match.

– Det är inte Spanien-spel vi kommer att möta, säger han.

Sverige står på en poäng efter att ha kämpat sig till 0-0 borta mot Spanien i Sevilla under måndagskvällen – ett resultat som följdes av både ris och ros.

Men den kritik som framfördes mot landslagets spelsätt fungerar inte som tändvätska när Slovakien väntar i den andra omgången.

Det säger fredagens lagkapten, Sebastian Larsson.

– Nej, inte som tändvätska. Det är inget som vi behöver heller. Vi är trygga i vår egen analys. Vi har två matcher kvar och nu går det snabbt. Vi har lagt om fokus och folk får ha sina åsikter. Men frågar du oss tar vi en poäng borta i en EM-match och det är bra, säger han.

Alla var trötta efter matchen mot Spanien – men hur tömd blir man och kan man vara 100 procent redan i morgon?

– Ja, det både hoppas jag och tror. Vi var trötta med all rätt och man var tömd på sitt sätt. Men det kan vara olika från match till match. Hur kroppen reagerar på saker och ting. Vi har lagt fokus på vårt spel och i morgon finns det inga ursäkter.

Sebastian Larsson från start

Med bindeln på armen går i alla fall ett namn att plita ned i Janne Anderssons startelva inför morgondagens drabbning, men vilken position som gäller för Sebastian Larsson vill förbundskaptenen inte avslöja.

– Han kommer vara med i någon av positionerna på kanten eller centralt. Skulle vi vinna matchen i morgon har vi ett fantastiskt läge. Det blir en vanlig match på ett sätt, men självklart går vi för att försöka vinna matchen.

Hur många skiften tänker du dig i startelvan?

– Jag vill inte avslöja det nu. Men spelarna i måndags gjorde en bra match, men det blir taktiskt sett andra förutsättningar nu och jag är övertygad om att de som spelade mot Spanien kommer klara av det också.

”Är upp till bevis mot Slovakien”

Förbundskaptenen menade även att han väntar sig en väldigt annorlunda matchbild än den som Sverige tvingades till mot Spanien, där flera mätningar visade att det svenska laget endast hade 15 procent av bollinnehavet.

Mot Slovakien tyder allt på att det blir betydligt mer.

– Slovakien har spelat ganska tydligt, de ligger lågt. Det är inte Spanien-spel som vi kommer att möta. Sedan kanske Slovakien överraskar och gör något annat. Men det blir inte samma spel som mot Spanien. Nu förväntar jag mig att vi kommer ha mer boll i speluppbyggnaden, säger Andersson.

– Slovakien är ett ganska starkt kollektiv och är starka i sin kontringsfas. Marek Hamsik är verkligen en bra fotbollspelare. Det tog ett tag innan han kom i form i Sverige, men han är en nyckelspelare för Slovakien. De är väloljade i sitt sätt att spela.

– Nu kan man aldrig veta på förhand hur motståndarna ska spela, men de har en tydlig plan för hur de vill spela och då är det kontringsspelet som blir viktigt för oss. Samtidigt är de skickliga på att spela sig igenom lag också. Så vi ska inte glömma bort grunderna i vårt försvarsspel. Men förhoppningsvis blir det mer spel på motståndarnas planhalva än mot Spanien.

Hur upplever du er förmåga att hantera motstånd som är lite sämre?

– Vår styrka är att kunna hantera olika sorter av motstånd. Om du tittar på alla spelare som var ute i den svenska tröjan mot Spanien lade vi ner 100 procent i jobbet. Vi har visat mot andra typer av motstånd att vi kan hantera det också. Sedan är det upp till bevis mot Slovakien.

LÄS MER: Stjärnornas lyxliv i Sverige – mångmiljonhus och privatjet 

LÄS MER: Platsen som format Janne Andersson 

GUIDE: Allt du behöver veta om fotbolls-EM 2021