Foto: Gudmund Svansson / GUDMUND SVANSSON / IBL-ALL OVER
 Foto: Gudmund Svansson / GUDMUND SVANSSON / IBL-ALL OVER

Så mycket kostade rättigheterna till EM

Publicerad

Sändningsrättigheterna till EM kostade SVT och TV4 nära 250 miljoner kronor.

Det uppger Svenska Dagbladet.

– Det är betydande kostnader att visa fotbolls-EM, säger SVT:s förhandlingschef Jan Olsson till tidningen.

 

Gillar du fotboll? Ladda ned SportExpressens nya app och få alla fotbollsnyheter snabbast – här för iOS och här för Android.

Enligt SvD betalade SVT och TV4 sammanlagt 240 miljoner kronor för rättigheterna till EM.

Till det kommer produktionskostnader på 25-30 miljoner kronor, vilket innebär att slutnotan för respektive kanal landar på 150 miljoner kronor.

Jan Olsson vill inte kommentera uppgifterna.

– Det är affärshemligheter, säger han till SvD.

Han medger dock att kostnaden för att visa sportevenemang som EM i dag är hög.

Enligt SvD har framgår det av SVT:s två senaste årsredovisningar att rättigheterna för att visa sport har ökat rejält.

Enligt uppgift har priset på rättigheterna till årets EM ökat med cirka 50 miljoner kronor sedan mästerskapet i Polen och Ukraina för fyra år sedan.

Evenemangen har blivit dyrare under 2000-talet, rättigheterna till världsmästerskapen 1990, 1994 och 1998 kostade SVT totalt 50 miljoner kronor.

Kan bli svenskt miljonregn

De dyra rättigheterna kan, om Sverige gör succé i Frankrike, hamna hos svenska fotbollförbundet.

Förbundet har redan fått 75 miljoner för att kvalificera sig till EM.

I gruppspelet får Sverige nio miljoner per seger, fyra och en halv miljon för en oavgjort match.

I händelse av ett svenskt avancemang får Sverige 14 miljoner kronor.

Om Sverige skulle gå hela vägen och vinna EM skulle det betyda en kvarts miljard kronor för SvFF, skriver Svenska Dagbladet.

– Det skulle betyda enormt mycket för svensk fotboll. Det ger oss möjlighet att fotbollsutvecklingssprojekt, till exempel tränar- och spelarutbildningar, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till tidningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag