Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så har vi åkt ur EM och VM - under 2000-talet

Foto: Ryssland firar segern mot Sverige som innebar respass ur EM 2008.

Sverige är utslaget ur EM. Den blågula festen i Ukraina är över.

För er som vill deppa ihop ännu mer så har FotbollsExpressen.se tagit fram hur det gick till när vi åkte ur i samtliga mästerskap under 2000-talet.

EM i Holland/Belgien 2000

KOMMENTAR: Kvalade för första gången in i ett EM-slutspel men mästerskapet blev en sorgsen historia – ett fiasko. Det blev endast en poäng totalt mot Belgien, Turkiet och Italien.

0-0-matchen mot Turkiet den 15 juni beskrevs som den sämsta svenska insatsen och kritiken mot landslaget och mästerskapsdebutanterna Tommy Söderberg och Lars Lagerbäck var hård.

 

VM i Japan/Sydkorea 2002

KOMMENTAR: ”Dödens Grupp” med Sverige, England, Argentina och Nigeria slutade med stor succé för landslaget som var obesegrat – och förtroendet för Söderberg och Lagerbäck var på topp.

Anders Svenssons drömfrispark fram till 1-0 i sista matchen mot Argentina gav till sist 1-1 och delad gruppseger.

Det tog ändå stopp i åttondelen efter en bitter sorti mot Senegal. Anders Svensson var nära att bli hjälte – men hans piruettfint i förlängningen träffade stolpen och i stället avgjorde Senegals Henri Camara – 2-1 till Senegal och Sverige var utslaget.

 

EM i Portugal 2004

KOMMENTAR: Återigen blev landslaget delad gruppetta, den här gången efter en nordisk supersuccé med Danmark.

Zlatan Ibrahimovic räddade en poäng när han kvitterade mot Italien med den hyllade klacksparken – än större blev Sverige omskrivet i Italien efter 2-2-matchen mot Danmark vad som än i dag kallas ”Due-Due”.

Landslagets framfart tog sedan stopp i kvartsfinalen mot Holland efter förlängning och straffar där Zlatan Ibrahimovic och Olof Mellberg blev stora straffsumpare. Tommy Söderberg tackade för sig och Lars Lagerbäck tog över förbundskaptensposten på egen hand.

 

VM i Tyskland 2006

KOMMENTAR: Kraftigt ifrågasatta efter 0-0 mot Trinidad/Tobago följde det svenska laget upp med en dramatisk 1-0-seger i Berlin mot Paraguay där Fredrik Ljungberg avgjorde i 88:e minuten. Ljungbergs mål är en klassiker och landslaget firade med tiotusentals svenskar på Olympiastadion som var ett enda blågult hav.

Men samtidigt stördes landslaget av inre stridigheter och allt var inte frid och fröjd utanför planen. Landslaget mötte Tyskland i första rundan, men blev utspelat och förlorade med 2-0. Många minns än i dag blicken från domaren Carlos Simon när han leendes visade upp det röda kortet till Teddy Lucic som i efterhand förklarat att han kände sig förnedrad.

 

EM i Schweiz/Österrike 2008

KOMMENTAR: Sverige fick en strålande start mot Grekland med en 2-0-seger men efter 1-2 mot Spanien och 0-2 i sista gruppspelsmatchen mot Ryssland var det tack och adjö.

Ett kryss hade räckt för att gå vidare från gruppen men vindsnabbe Andrej Arsjavin rev stora hål i det svenska försvaret och släckte allt hopp som fanns. Landslaget gjorde sitt sämsta mästerskap på åtta år – men trots kraftig kritik utifrån vädjade spelarna att Lars Lagerbäck skulle stanna kvar som förbundskapten. Lagerbäck meddelade 2009 att han avgår då Sverige inte lyckades kvalificera sig till Sydafrika-VM året därpå.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!