Ryter ifrån om EM: ”Kan ju se hemma”

Hallengren och Carlsson säger nej: ”Många som tycker att de ska få andra förutsättningar”.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MARCUS ERICSSON / © BILDBYRÅN

Svenska fans stoppas från att se hela Sveriges EM-premiär på restauranger och sportbarer.

Trots Camp Swedens vädjan har Folkhälsomyndigheten inga planer på att förlänga krogöppettiderna under mästerskapet.

– Man kan faktiskt se på tv hemma om man har en sådan, säger generaldirektör Johan Carlson.

Den efterlängtade EM-premiären mot Spanien startar 21.00 på måndag. Det innebär, med dagens coronarestriktioner, att de svenska fansen som följer matchen från restauranger och sportbarer måste gå hem när det är 20 minuter kvar av matchen. Då måste nämlingen alla krogar stänga.

Camp Sweden har i ett öppet brev till regeringen, Folkhälsomyndigheten och idrottsministern vädjat om att restaurangerna ska tillåtas ha öppet till 23.00.

”Nu drar snart fotbolls EM i gång. Något svenska folket längtar efter. I år kommer inte många att kunna se det på plats. Vi i Camp Sweden försöker med restaurangnäringen skapa en magisk stämning på hemmaplan för att stötta det svenska landslaget men också restaurangerna som haft det enorm tufft. Självklart under gällande rekommendationer och restriktioner men vi har en bedjan till er. LÅT RESTAURANGERNA HA ÖPPET TILL 23.00 FRÅN DEN 11/6”, skriver Camp Sweden via sin hemsida

Johan Carlson: ”Vi har inga sådana planer”

Nu svarar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

– Vi har inga sådana planer, det finns hela tiden massa anpassningar kring vad människor gör. Det är inte alla som tittar på fotboll och det finns en massa aktiviteter som skulle behöva egna anpassningar, säger han på fredagens pressträff. 

Carlson röt sedan ifrån:

– Det finns ett personligt ansvar om att inte bidra till smittspridning, man kan faktiskt se på tv hemma om man har en sådan, avslutade han.

Susanne Petersson, ordförande Camp Sweden, förklarar varför de anser att se matcher hemma är ett sämre alternativ.

”Det är just hemmafester som Folkhälsomyndigheten flaggar för att ha drivit upp smittspridningen. Hemma följer man rekommendationerna sämre och rör sig runt mer och sitter närmare då man sitter i soffor. Man kanske är ännu fler, därför ser vi det som ett sämre alternativ.”, skriver hon i ett sms till SportExpressen.

GUIDE: Allt du behöver veta om fotbolls-EM 2021 

LÄS MER: Senaste nyheterna från fotbolls-EM

Lasse Granqvist: ”Vi kommer ha ett suveränt EM” 

Lasse Granqvist, 53, gör sig redo för ett efterlängtat mästerskap och är bekymrad över det svenska landslaget.