Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Markeringen kostar dem 33 miljarder (!)

Cristiano Ronaldo.
Foto: DARKO BANDIC / AP TT NYHETSBYRÅN
Cristiano Ronaldo flyttar på Coca-Colas utplacerade flaskor.

Cristiano Ronaldo, 36, flyttade demonstrativt på två flaskor under presskonferensen.

Sen störtsjönk Coca-Colas marknadsvärde.

Men läskedrycksföretaget repade sig relativt snabbt efter att ha förlorat cirka 33 miljarder kronor.

Under tisdagskvällen klev den regerande Europamästaren Portugal in i mästerskapet. Inför matchen mot Ungern mötte lagets superstjärna Cristiano Ronaldo pressen tillsammans med förbundskaptenen Fernando Santos. 

Vad som faktiskt sades under presskonferensen har inte alls fått lika stor uppmärksamhet som det som föregick frågestunden. När 36-åringen satt sig tillrätta på podiet, framför en fond med diverse sponsorlogotyper, fick han syn på de Coca-Cola-flaskor som alltid står på bordet, detta då läskedrycksföretaget är en av EM:s stora sponsorer.

Portugisen valde då att ta bort de två flaskorna som stod framför honom och sedermera skjuta dem ifrån sig. Sen lyfte han en annan flaska och utbrast:

– Drick vatten!

Hans initiativ hyllas nu av Caroline Cerny på hälsoorganisationen OHA.

 – Det är fantastiskt att en förebild som Cristiano Ronaldo nobbar Coca-Cola för vatten och visar unga supportrar vägen och tar avstånd när man försöker koppla honom till en sockerstinn dryck, säger hon enligt Daily Mirror. 

Enligt den spanska tidningen Marca sjönk företagets marknadsvärde snabbt med 33 miljarder kronor efter portugisens tilltag.

”Gesten där Ronaldo skjuter undan två flaskor orsakade ett börsfall på 1,6 procent”, skriver de.

Gillar inte sonens läskdrickande

Men aktien repade sig relativt snabbt och det är oklart huruvida det var Ronaldos aktion som låg till grund för sänkningen. Vad som dock är klart är att Uefa kort efter händelsen kommenterade portugisens agerande.

En presstalesperson uttalade sig i The Guardian:

– Spelarna erbjuds vatten och Coca-Cola när de kommer till presskonferensen. Det är helt upp till dem och deras smak.

Att Cristiano Ronaldo, vid sidan av sitt fotbollsspelande, är något av ett hälsofreak kan inte ha undgått någon fotbollsintresserad. Många är gångerna som den rådisciplinerade Juventus-stjärnan pratat om vikten av en näringsriktig kost och på hans Instagram lägger han ofta upp bilder på sig själv i sitt hemmagym.

Det är heller inte första gången som Ronaldo uttrycker sin aversion mot läskedrycker. Tidigare har den femfaldige Champions League-mästaren sagt att hans yngste sons kostvanor frustrerar honom.

– Vi får se om min son kommer bli en bra fotbollsspelare. Ibland dricker han cola och äter chips. Det irriterar mig och det vet han om, sa Ronaldo under Global Soccer Awards förra året.

LÄS MER: Stjärnornas lyxliv i Sverige – mångmiljonhus och privatjet 

LÄS MER: Platsen som format Janne Andersson 

GUIDE: Allt du behöver veta om fotbolls-EM 2021