Robben knäckt: "Jag kan inte fatta det"

Publicerad

Mot Danmark gick ett stjärnspäckat Holland en kamp mot klockan – och förlorade.

Chockade storfavoriter gick mållösa ur EM-premiären i Kharkiv, trots massvis av chanser och en tveksam missad straff i 90:e minuten.

– Jag kan inte fatta det. När danskarna har gått och lagt sig i kväll tänker de nog "hur kunde vi vinna?”, säger Arjen Robben.

Topptippade Holland upplevde en större chock i den första gruppspelsmatchen mot Danmark i vad som på förhand kallats ”Dödens grupp”, innehållandes även Tyskland Portugal.

Med stjärnor som Arjen Robben, Robin van Persie och Wesley Sneijder i startelvan var de flera gånger om stora hot i första halvlek mot Danmarks defensiv – men de hade förtvivlat svårt att göra mål och överhuvudtaget ta tillvara på sina chanser.

Istället var det Danmark som bröt dödläget och chockade det holländska laget i den 24:e minuten när Michael Krohn-Dehli ordnade ledningen fram till 1-0.

Ordnade megaskräll

Det målet räckte för att ordna en megaskräll på Metalist Stadium för Danmark – och en mardrömsöppning för de givna toppfavoriterna.

– Det är svårt att svara på varför inte bollarna gick in. Men det är självklart en besvikelse, säger Ibrahim Afellay enligt holländska De Telegraaf.

Bästa chansen hade Arjen Robben efter 36 minuter, men Bayern München-stjärnan träffade stolpen bakom målvakten Stephan Andersen – som i sin tur var på väg att bli rejäl syndabock när han mer eller mindre gav bort passningen till Robbens fötter.

Även van Persie brände grovt – flera gånger om.

– Han fick bollarna och gjorde bra saker. Robin gavs tillräckligt med chanser men han var heller inte ensam, svarade förbundskaptenen Bert van Marwijk om missarna enligt De Telegraaf.

“Är en klar straff”

Med tjugo minuter kvar bytte förbundskaptenen van Marwijk in Klaas-Jan Huntelaar och Rafael Van der Vaart, men inte heller de kunde förändra tillställningen.

Den förstnämnde blev vansinnig på domaren Damir Skomina över den uteblivna, till synes klara, straffen i 90:e minuten när Danmarks Lars Jacobsen fick bollen på armen och handen.

– Det är en klar straff, och då skulle vi förmodligen ha fått oavgjort, säger van Marwijk enligt AP.

När slutsignalen gick efter 93 minuter fortsatte holländarna att jaga förklaringar hos domarteamet.

– Det känns lite konstigt att ha förlorat den här matchen, säger lagkaptenen Mark van Bommel enligt AP.

Otur att ni fick stryk?

– Ja, otur, jag vet inte. Tycker vi har tillräckligt med chanser i dag. Vi ger bort en chans. Men samtidigt tycker jag att vi har tillräckligt med chanser för att göra mål.

“Vinna eller försvinna som gäller”

Syndabocken – Arjen Robben – gick av planen med den största möjligheten av dem alla i huvudet.

– Jag kan inte fatta det. När danskarna har gått och lagt sig i kväll tänker de nog "hur kunde vi vinna?", säger Arjen Robben till De Telegraaf.

Danmarks seger var den största mot Holland sedan EM-semifinalen 1992. Samtidigt som danskarna jublar ser “Dödens grupp” mer allvarlig ut mot Holland.

– Det är vinna eller försvinna som gäller mot Tyskland och Portugal, säger Ibrahim Afellay.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag