Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rasar mot tv-bilderna: ”Det är oacceptabelt”

En björn iklädd fotbollskläder tippar fotbolls-EM i rysk tv.
TV-bilderna har väckt starka reaktioner.

En björn i fotbollskläder och munkorg, gåendes på bakbenen, tippar EM-matcher i rysk tv.

Något som väcker starka reaktioner.

– Det är oacceptabelt, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Det var i ryska Pervyj Kanal (Kanal 1) som en fotbollsklädd björn under onsdagen tvingades tippa matchen mellan Frankrike och Portugal.

Björnen mottog en fotboll och skulle sen förutspå matchens utgång genom att lägga den i en av de flaggbeprydda korgarna. Något som Radiosportens Richard Henriksson snappade upp på plats i Sankt Petersburg och la ut videon på Twitter. 

”Varning för djurplågeri: Upptäckte just att på rysk tv låter man en stackars björn ”tippa” hur det ska gå i dagens EM-matcher”, skrev han.

Bilderna på björnen har fått många att reagera, särskilt efter att organisationen Djurrättsalliansen delat klippet i sina sociala kanaler.

– Det är så fel på alla de vis och obegripligt hur vi människor kan göra så här mot andra djur. Att många människor reagerar och protesterar är bra så att vi tillsammans kan se till att det blir oacceptabelt att behandla andra djur så här, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.


https://twitter.com/SR_Henriksson/status/1407592743132712960

Björn tvingas tippa EM i rysk tv

Hon fortsätter:

– Men det är viktigt att inte peka finger åt enskilda länder, även här i Sverige utnyttjas djur i underhållningssyfte och hålls i fångenskap – och det är lika fel det.

Det är knappast första gången som djur utnyttjas i sportsammanhang. I april 2018, med några månader kvar till fotbolls-VM i Ryssland, fick den inhemska fotbollen massiv kritik efter att en björn tagits in på en arena för att överräcka matchbollen till domaren.

Filmklippet, som fick snabb spridning, visade hur björnen kom in, klappade händerna, ställde sig på bakbenen och lämnade över bollen. 

– Det är tydligt att de har tränat upp den här björnen på ett ovärdigt sätt, sa en representant för djurskyddsorganisationen WAP enligt NTB.

Och under fotbolls-VM i Sydafrika för elva år sen blev den tippande bläckfisken Paul känd över hela världen.

Malin Gustafsson avslutar:

– Djur är inte våra att utnyttja som nöje. Alla djur borde ha rätt till sina egna liv.

LÄS MER: Hasse Backe om reaktionerna: ”Hur lugn som helst”

LÄS MER: Senaste nyheterna från fotbolls-EM

MISSA INTE! Nu finns SportExpressen på TikTok – få bästa klippen från EM direkt här