Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Psykningen: ”Folk underskattar oss”

Viktor Claesson.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Emil Forsberg.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Ukrainas Oleksandr Zinchenko.
Foto: PRO SHOTS PHOTO AGENCY / PRO SHOTS/SIPA USA SIPA USA

SANKT PETERSBURG. Sverige får möta Ukraina i åttondelsfinalen i Glasgow på tisdag.

Då tror de svenska spelarna att Blågult kommer att bli underskattade - igen. 

– Jag tror Ukraina är nöjda att få oss också. Folk fortsätter underskatta oss, säger Viktor Claesson. 

Sverige vann gruppen i EM-slutspelet efter att han besegrat Polen med 3-2 i Sankt Petersburg. Matchvinnaren Viktor Claesson är väldigt nöjd med segern och menar att Sverige nu kommer rejält utvilade till åttondelsfinalen i Glasgow. Däremot blir det svårt för de svenska supportrarna att resa till matchen på grund av hårda karantänsregler i Storbritannien. 

– Det är tråkigt att vi inte kan ha så många svenska supportrar, det är surt att vi inte kan ha samma regler överallt i ett EM. Vi hade fem dagars vila nu vilket var fullt tillräckligt, säger han. 

Hur ser du på att få möta Ukraina? 

– Vi har inte kunnat scouta Ukraina i detalj. Vi får kolla på det. Det är positivt att få en grupptrea i stället för en etta eller tvåa, vi går för att gå vidare till nästa omgång.

– Jag tror Ukraina är nöjda att få oss också, om vi inte kommer upp i nivå är det ett lag som stör. Jag såg glimtar av deras match mot Holland och Ukraina såg bra ut. 

Varför tror du Ukraina är nöjda med att få Sverige?

– Jag bara anar det, att de hellre tar oss än Spanien. Folk fortsätter att underskatta oss, vi vann gruppen i VM och nu EM, ingen trodde det. Vi är nöjda med det.

”Vill inte jinxa något”

Emil Forsberg menar att Ukraina kommer att bli en tuff motståndare, men är inne på att de kunde fått ännu tuffare motstånd. 

– Jag vill inte jinxar något och säga att det är lättare att spela mot Ukraina än Belgien eller Kroatien, men det är stornationer. Att få Ukraina i en åttondel är en fördel men jag vill inte jinxa något och så åker vi ut. Belgien och Kroatien klingar ju annat, det gör det, säger han. 

Vad utmärker Ukraina?

– De har spetsspelare i Yarmolenko och Zinchenko. Duktiga fotbollsspelare. De är giftiga på kontringar och det blir absolut ingen lätt utmaning för oss. Vårt mål är självklart att gå vidare.

”Måst bli bättre på att kontrollera matcherna”

Forsberg menar att Sverige måste bli bättre på att vårda bollen och kunna utnyttja sitt spelövertag.  

– Vi måste bli bättre på att kontrollera matcherna. Vi är otroligt bra på att försvara och det blir jobbigt i längden om vi ska springa så mycket. Kan vi hitta lösningar där vi hittar ytor och spelar ut oss kan vi vila. 

– Nu blir det små aktioner ibland och sedan måste du hem igen. Får dem ett tryck på oss blir det jobbigt för Mackan, Vigge och Olsen. Det blir en ond cirkel, vi måste lära oss och försöka ta oss ur pressen och ha mer mod när vi vinner bollen.

Förbundskapten Janne Andersson tror att många lag nu fruktar Sverige. 

– Jag tror motståndarna inte gillar att möta oss. De kommer tycka det är jobbigt att möta oss. Vi är ett bra fotbollslag och det är många krigare där ute.


LÄS MER: Emil Forsberg om samtalet med dottern: ”Kom hem”

LÄS MER: Slovakien rasar efter förlusten: ”Det var en tydlig hands”

GUIDE: Allt du behöver veta om fotbolls-EM 2021