Profilerna: Så här går det för Sverige i EM

Foto: HORST MÜLLER / IMAGO/IBL
Foto: HENRIK JANSSON
Foto: PETER JOHANSSON / STELLA PICTURES
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL
Foto: THOMAS KINGDAHL
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: JOHAN PAULIN / SVT
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 9

Han spelade tre VM – men aldrig ett EM-slutspel.

– Det var tufft, vi kom aldrig vidare, säger Ronnie Hellström.

Den 72-årige målvaktsikonen kommer att följa sommarens fotbollsfest hemma i villan i Skånska Beddingestrand.

Ronnie Hellström kom fram som 13-årigt underbarn i Hammarby IF.

Han debuterade i landslaget som 19-åring 1968 mot Sovjet.

När landslagskarriären var över 1980 hade Hellström spelat 77 gånger i den blågula tröjan.

– Jag spelade tre VM-slutspel, 1970, 74 och 78, men aldrig ett EM-slutspel, säger Ronnie Hellström.

Varför?

– Det var svårt, vi hamnade alltid i samma grupp som vassa lag som Italien och Jugoslavien. EM var inte heller lika stort på den tiden jag spelade. Det var VM som gällde och där gick det bättre.

Ronnie Hellström var firat proffs i tyska FC Kaiserslautern i tio år och kom med i världslaget 1974 och 1978.

– Jag ser mycket tysk fotboll på tv. Jag tycker tyskarna ser vassa ut in för sommarens mästerskap, säger Ronnie Hellström.  

Vad tror du om Sveriges chanser?

– Vi har ett bra lag, men jag är lite orolig över försvarsspelet.  Jag tror ändå att vi går vidare från gruppspelet. Vi har bra killar framåt, men jag hoppas att inte fler i truppen blir sjuka nu i covid-19.

– Det blir svårt att rå på Spanien, men kan vi stoppa Polens superanfallare Robert Lewandowski så tror jag på bra chans. Slovakerna är också bra som vi inte ska räkna bort.

Hur kommer du att följa EM-slutspelet?

– Det blir från Beddingestrand där jag bor. Jag har ett rum här hemma som jag kallar för Champions League-rummet. Där kommer jag tillbringa större delen av sommaren. Det kommer att bli en del golf också och bad förstås. Det blir en härlig sommar.

Profilerna: Så går det i EM

Magnus Norman, 45, tennishjälte.

– Jag kommer att se alla matcher Sverige spelar och göra ett interntips med polare. Jag tycker att Sverige ligger strax under de vassaste nationerna, vi kan absolut utmana mot en semifinal. Det svenska laget är vasst både fysiskt och mentalt.

Susanne Gunnarsson, 57, OS-hjälte i kanot.

– Jag kommer självklart att följa alla Sveriges EM-matcher på storbilds-tv med goda vänner. Jag ska även försöka se så många matcher jag kan med de andra länderna.

– Det är så härligt att restriktionerna med covid-19 har släppt lite. Jag kommer att ha min Sverigetröja när killarna spelar. Jag hoppas att vi kan gå till kvartsfinal.

Marie-Helene ”Billan” Östlund, 55, VM-hjälte på skidor.

– Jag är inte så bra insatt i det kommande mästerskapet, men visst ska jag försöka se när Sverige spela. Jag hoppas det går bra för Sverige, men jag är för dåligt insatt för att kunna tippa hur det går.

Jan-Ove Waldner, 55, pingisikon.

– Jag kommer att se Sveriges matcher på tv, jag hoppas kunna se även många av de andra matcherna. Jag tror att vi kan gå vidare från gruppspelet, men sedan är det svårt att säga hur det går. Allt beror egentligen på lottningen och vilka vi får möta.

Jonas Bergqvist, 58, VM-hjälte i ishockey.

– Jag kommer att följa EM-festen framför tv:n hemma i Halmstad. Jag missar inte Sveriges matcher. Jag tror hårt på den svenske förbundskaptenen Janne Anderssons ledarskap. Han kommer leda oss till en kvartsfinal.

Glenn Hysén, 61, fotbollshjälte

– Jag kommer att se på så många matcher som möjligt från mästerskapet. Premiären mot Spanien kommer jag att se med goda vänner och dricka en öl.  Polenmatchen kommer jag att se med Unibet och mot Slovakien blir det med sonen Alexander och hans familj. Det kommer att bli trevligt. Jag tror på Sverige.

Jonas Eriksson, 47, tidigare världsdomare

– Jag kommer att följa EM-festen från SVT:s studio. Jag sitter som expert och ska guida tittarna. Jag tror Sverige går vidare från gruppspelet och vinner åttondelen, men sedan blir det tufft. Men visst finns chansen att det ska bli en magisk sommar.

Anette Norberg, 54, curlingikon

– Jag kommer självklart att följa alla Sveriges matcher och det jag hinner av slutspelet hemifrån soffan med familjen. Jag tror att vi går vidare från gruppspelet men sen tar det stopp.