Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Prisad efter skrällen: ”Det blev frustration”

Lindelöf: "Jag var aldrig orolig hur han kunde prestera idag".
Foto: UEFA / BILDBYRÅN
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

SEVILLA. Han hyllas av tidigare världsstjärnor och fick hemmapubliken att bua ut sin anfallare. 

Men efter att ha nollat Spanien tackade Victor Nilsson Lindelöf sina lagkamrater. 

Hemmalaget visade sin irritation över Sveriges starka försvar.

– Det blev frustration men det var bara bra för oss, säger han.

Hela Europa undrar hur Sveriges EM-premiär kunde sluta 0-0, trots massivt övertag av Spanien i 90 minuter. 

Svaret bland många fotbollsexperter är Victor Nilsson Lindelöf, som också utsågs till matchens spelare. 

I BBC hyllar man Sveriges ”otroliga” försvarsarbete. Och Englands tidigare landslagsytter Karen Carney kallar Lindelöf, Marcus Danielson and Robin Olsen ”helt sensationella”.

”Spaniens bollinnehav har inte någon betydelse eftersom den enda statistiken som betyder något är antal gjorda och insläppta mål och det slutade 0-0 så all respekt till Sverige”, säger hon.  

Den tidigare Manchester United-backen Rio Ferdinand hyllar ”viljan och motståndskraften” han såg på plan. Och när anfallaren Álvaro Morata byttes ut, nollad av Victor Nilsson Lindelöf och det svenska försvaret, blev han utbuad av hemmapubliken. 

Mittbacken märkte även besvikelsen bland de spanska spelarna på plan.

– Ju längre matchen går desto mer frustrerade blir de. De vill ju göra mål. Det blev frustration, men det var bara bra för oss, säger han.

Starka reaktionen mot maskandet

Victor Nilsson Lindelöf utsågs till matchens spelare, men hyllar sina lagkamrater.

– Hela laget gör en fantastisk match. Vi jobbar tillsammans och ger 110 procent där ute. Det är ett bra resultat för oss mot ett väldigt bra lag, säger han. 

– Vi var lite passiva i första halvlek och de pressade ned oss lite för djupt några gånger. Vi ville våga mer i andra halvlek och få ta tag mer i bollen. Men det var svårt, vi mötte ett väldigt bra Spanien. Det var svårt att komma igenom deras press. Men vi försökte och fick med oss ett bra resultat.

Det var inte bara det spanska lagets oförmåga att göra mål på Sverige som fick hemmapubliken att bua, utan man reagerade också starkt när man tyckte att Sverige maskade. 

– De ville hålla ett högt tempo. Det blir ganska naturligt när vi får chansen på fasta situationer att ta den till att ta lite längre tid på oss och sänka tempot i matchen. Det faller sig ganska naturligt, säger Victor Nilsson Lindelöf.

Hyllar Robin Olsen

De gånger Spanien kom igenom stod Robin Olsen i vägen. Målvakten stod för flera otroliga räddningar. 

– Han var fantastisk i dag, säger Victor Nilsson Lindelöf. Han räddade oss vid många tillfällen. Det var som alltid väldigt skönt att ha honom bakom sig.

Hemmalaget hade 85 procents bollinnehav. Passningsstatistiken visade att Spanien slog hela 953 passningar mot Sveriges 178. Manchester United-backen tycker inte att man ska dra för stora växlar av det inför resten av EM-turneringen. 

– Vi mötte ett väldigt bra Spanien som är väldigt duktiga med boll. De hittade bra ytor. Vi ville stänga deras passningar centralt och få ut dem på kanterna. Då får de mer bollinnehav, det är självklart. För oss gör det inget om de har så många passningar. 

–  Det blev 0-0 och i fotboll handlar det om att göra mål. LÄS MER: Jannes svar efter spanska buropen 


LÄS MER: Noa Bachner: Bytte ut möjligheten att ta alla tre poäng 


LÄS MER: Han får högst betyg i succématchen

”Vi har bevittnat miraklet i Sevilla”

Expressen på plats i Spanien efter EM-premiären.

”Vi kommer vinna den här skiten” 

Hoppfulla svenska fans efter krysset mot Spanien.