Polens stjärna såg sin pappa döda mamman

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Alex Grimm

När han var elva år såg han sin pappa döda sin mamma.

I kväll ska polska lagkaptenen Jakub Blaszczykowski leda värdnationen till seger i öppningsmatchen mot Grekland.

– Min mor vakar över mig, säger Blaszczykowski.

Jakub Blaszczykowski – som spelar under artistnamnet Kuba i klubblaget Borussia Dortmund – var bara en liten pojke gammal när tragedin inträffade.

Han blev vittne till hur pappan Zygmunt knivhögg mamman Anna till döds.

"Kan aldrig förstå"

Chocken blev så stor för den elvaårige pojken att han inte kunde lämna sin säng på fem dagar.

– Jag kommer aldrig förstå varför det hände. Jag kommer alltid att fråga mig själv varför. Tills min död kommer jag att tvingas leva med det här, säger Blaszczykowski enligt The Sun.

Hans pappa blev dömd till fängelse och Blaszczykowski och brodern fick bo hos sin farmor och farbror i den polska byn Truskolasy.

"Hon vakar över mig"

Klockan 18.00 i kväll ska 26-åringen stega ut på Naradowy-stadion i Warsawa som lagkapten för att möta Grekland i EM:s öppningsmatch.

Blaszczykowski är troende kristen och brukar tillägna varje mål han gör till sin döda mor.

– Min mor vakar över mig. Jag har haft en del svårigheter i mitt liv, men jag har övervunnit dem alla och jag känner att det beror på att hon är någonstans och hjälper mig, säger han.

"Spelar för min farmor"

Pappan Zygmunt släpptes frisläpptes 2011 efter femton år i fängelse. Blaszczykowski talade aldrig med sin pappa efter mordet, men var närvarande vid hans begravning när han dog förra månaden, 56 år gammal.

Nu har han samlat ihop till 51 landskamper i polska landslaget. Inför kvällens match har mittfältaren svurit att ge allt för sin farmor – kvinnan som uppfostrade honom.

– Utan henne skulle mitt liv ha gått snett. Jag ska försöka göra henne stolt, för hon gjorde en fantastisk gärning för mig och min bror.