Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Polens oväntade vapen för att besegra Sverige

Foto: DAVID RAMOS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: SOPA IMAGES / MAKSIM KONSTANTINOV / SOPA IMAGE SIPA USA

SEVILLA. Hård press. 

Snabba spelvändningar.

Paulo Sousa vet hur han vill vinna mot Sverige. 

Det oväntade vapnet: En 17-åring rekordman som kallas ”Polens Pogba”. 

– Han slutar aldrig springa, säger Polens förbundskapten.

För bara arton månader sedan var Kacper Kozlowski med om en allvarlig bilolycka tillsammans med två lagkamrater. 

Det kunde ha slutat mycket värre än de svåra ryggskadorna han drabbades av och som stoppade honom från att träna i ett halvår. 

Nu ett år senare är han plötsligt nyckelspelare när Polen måste besegra Sverige i den sista gruppspelsmatchen. 

Kozlowski, som spelar för den polska ligatrean Pogon Szczecin, hoppade in tidigt i andra halvlek mot Spanien och blev då den yngste spelaren någonsin i ett EM-slutspel. 

Han slog engelsmannen Jude Bellingham bara sex dagar gamla rekord. 

–Kasper hade en fantastisk match för en pojke som inte har någon internationell erfarenhet, säger Polens förbundskapten Paulo Sousa.

– Han förstod allt som han behövde göra. Men framför allt; hans kondition, fysik, psyke och kvalitet på plan gav extra luft, ork och energi till alla de andra lagkamraterna. Han slutar aldrig springa och pressa.

Polens nyckel till seger

Och om portugisen Sousa ska peka på en spelare som visar hur han vill att Polen vinner matcher så är det inte erfarna utlandsproffs som Wojciech Szczęsny, Mateusz Klich och Kamil Glik utan 17-åringen.

– Han är så väldigt entusiastisk hela tiden. Han är en nyckelspelare när vi kontrar. Så som han spelar är vägen framåt för oss, säger Sousa som tillträdde som förbundskapten för bara fem månader sedan. 

– Vi har olika kvalitéer i truppen säger han. Vi har erfarenhet, vi har spelare med en fantastisk arbetskapacitet, men vi behöver ha den mentaliteten, ambitionen och det modet. Vi behöver våga göra saker och tro på allt vi gör. Vi måste ha självförtroende att pressa hela tiden, inte bara när jag påminner om det i halvtid eller när vi ligger under och måste kvittera. Det är mentaliteten jag vill se i mitt lag och mina spelare. 

Hur han vill se sitt Polen vinna mot Sverige?

Han har sagt till spelarna att mittfältet inte får hamna för djupt, för nära backlinjen. 

– Och jag vill att vi pressar aggressivt, säger han. När vi pressar högt stjäl vi bollen och kan skapa chanser.

– Och mot Spanien gick det för långsamt från mittfält till anfall när vi kontrade. Vi behöver vara mer explosiva. 

På pressträffarna inför matchen har dock flera av frågorna handlat om hur Polen ska kunna kontra på Sverige som har bollen så lite och som är så inriktat på försvar. Sverige har bara haft 28 procents bollinnehav hittills i turneringen.

– Vi är starka när vi kan kontra, men vi håller fortfarande på att utveckla vår matchplan, säger Union Berlin-backen Tymoteusz Puchacz.

– Men vi vet ett vi har ett fantastiskt mittfält och den bästa anfallaren i världen. Vi vet vad vi kan göra om vi i stället måste ha mycket boll. Det klarar vi också av, säger han.

Pånyttfödd ikon

Förbundskapten Paulo Sousa tror att Robert Lewandowskis mål mot Spanien, efter den senaste tidens hårda kritik, innebär att Sverige tvingas möta en pånyttfödd målkung i landslaget. 

Lewandowski, 32, är en målmaskin i Bayern München, men inför matchen mot Spanien hade det gått elva mästerskapsmatcher utan att anfallaren gjort mål för landslaget.  

Han var också en av de spelare som rörde bollen minst i EM-premiären mot Slovakien.

– För en anfallare och en anfallare som honom är ett mål det viktigaste i hela världen. Mål är avgörande för att en anfallare ska vara på gott humör och ha självförtroende, säger Sousa.


LÄS MER:
Så avgörs Sveriges öde - alla förutsättningar 

LÄS MER: Isaks förvirring efter hyllningen 

LÄS MER: Lindelöfs starka reaktion efter frågan om bilderna

LÄS MER: Isak hyllas utomlands: ”Exceptionell talang”