Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Passningen: ”Han är absolut inte snabbast”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: LARS BARON / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

GÖTEBORG. Slovakien är inte bara Marek Hamsik, menar Albin Ekdal.

De svenska anfallarna kommer även ställas mot Inters backstjärna Milan Skriniar.

Och han har sina svagheter.

– Han är inte den absolut snabbaste, säger Ekdal.

Sverige har fått en fin öppning på EM. I premiären blev det en poäng mot stornationen Spanien efter att ha fått 0-0 i Sevilla och på fredag väntar den andra gruppmatchen.

Då ställs Blågult mot Slovakien i Sankt Petersburg, på samma arena som man slog ut Schweiz i VM-åttondelsfinalen i Ryssland för tre år sedan. 

För Albin Ekdal framkallar arenan fina fotbollsminnen.

– Det är härligt att komma tillbaka till en arena där man har vunnit en stor match i sin karriär. Vinna en match i ett VM-slutspel, se alla svenska fans. Ett av de häftigaste ögonblicken man har upplevt på en fotbollsplan. Det framkallar minnen man gärna vill uppleva igen.

Slovakien vann sin premiär mot Polen men trots det räknar Ekdal med att Sverige kommer att ha mer boll på fredag.

– Vi kommer ha mer boll, det vågar jag lova. Vi måste vara bättre med bollen. Slovakien kommer nog sjunka något lägre, låta oss ha boll och det måste vi ta tillvara på. Ha exakt samma fokus, högt tempo och offervilja i det defensiva. Där är vi starka, det vet vi. Vi måste höja oss. Det blir en annan matchbild där vi ska göra det mycket bättre i ”possessionspelet”.

Albin Ekdal om Marek Hamsik

Och att möta Marek Hamsik? Ekdal har god koll på slovaken efter alla år i Serie A.

– Duktig spelare. Jag mötte honom många gånger i Serie A. En av Napolis bästa i många år, otrolig kvalitet. Man såg hans kvalitéer i varje aktion mot Polen, men han var bra. Han kanske inte är lika bra som förr i tiden men fortfarande väldigt duktig, säger Ekdal.

Sveriges anfallare kommer ställas mot Inter-backen Milan Skriniar. Har du gett lagkamraterna några tips inför matchen?

– Inte än, men jag kommer garanterat göra det med anfallarna som spelar. En otroligt duktig spelare som är stark och aggressiv. Han är målfarlig, det såg vi mot Polen. En back i yppersta världsklass och en spelare vi måste se upp med.

Har han någon svaghet?

– Han kanske inte är den absolut snabbaste.

Ekdal håller Sverige högre

Trots Skriniar och Hamsiks närvaro i det slovakiska laget håller Ekdal det svenska landslaget klart högre än fredagens gruppmotståndare.

– Han var en av Napolis bästa spelare varje gång vi mötte dem, otrolig blick för spelet, smart, jobbig att möta och tappade sällan bollen. 

– Det är en otroligt tuff motståndare med otrolig karriär. Men vi som lag är vassare än Slovakien. Vi ska kunna besegra Slovakien, oavsett om de har Hamsik.


LÄS MER: Kulusevski tillbaka i träning – aktuell för spel mot Slovakien

LÄS MER: Stjärnornas lyxliv i Sverige – mångmiljonhus och privatjet 

LÄS MER: Platsen som format Janne Andersson