”Eriksen skickade ett meddelande”

Känslosam presskonferens efter Eriksens kollaps • Landslagsläkaren om vårdinsatsen de första minuterna.
Foto: KIM PRICE/CSM/SHUTTERSTOCK / KIM PRICE/CSM/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: STUART FRANKLIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MARTIN MEISSNER / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: WOLFGANG RATTAY / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: TV4

KÖPENHAMN/STOCKHOLM. Christian Eriksen föll ihop i Danmarks EM-premiär mot Finland.

Stjärnan vårdades med hjärt- och lungräddning och fördes senare med ambulans från arenan. 

Danska förbundet meddelade senare under kvällen att Christian Eriksen är vaken och ska undersökas ytterligare på sjukhus.

Matchen återupptogs senare, efter att de danska spelarna fått prata med Eriksen från sjukhuset. 

– Jag hann prata helt kort med Christian som återfick medvetandet innan han åkte i väg till sjukhuset för vidare undersökning, säger landslagsläkaren Morten Boesen. 

Det var efter 42 spelade minuter som mittfältsstjärnan föll handlöst på planen. Eriksen låg orörlig på gräset och medspelare kallade direkt på sjukvård.

Två sjukvårdare började hjärt- och lungräddning medan Christian Eriksens lagkamrater bildade en mur runt platsen han fick vård på.

– Det har hänt något med Eriksen som är mycket allvarligt. Det här är bilder vi bör hålla en bit ifrån närbilderna. Det är alldeles fruktansvärda bilder, säger kommentatorn Lasse Granqvist i TV4.

Danska förbundet: Eriksen är vaken

De drygt 16 000 supportrar som släppts in på arenan tystande när allvaret av situationen blev uppenbar. Snabbt kallades mer sjukvårdspersonal till planen. Med hjälp av bland annat en finländsk flagga skärmade personal av området och Eriksen från omvärlden.

Efter ungefär 20 minuter började publiken på Parken applådera. Interspelaren rullades ut på bår av ambulanspersonal.

När mittfältaren rullades ut meddelade Uefa kort därefter att matchen avbrutits. 

– Alla våra tankar och böner går till Christian Eriksen, säger Lasse Granqvist innan TV4:s sändning från matchen avslutas.

Senare under kvällen meddelar det danska förbundet på Twitter att Eriksen är vaken och ska undersökas ytterligare på sjukhus.

Eriksen pratade med spelarna från sjukhuset

Strax efter 20.00 kom också beskedet att matchen kommer att återupptas vid 20.30. 

De danska spelarna gick med på att spela klart matchen efter att de fått prata med Christian Eriksen från sjukhuset. Det berättar det danska fotbollsförbundets ordförande Peter Möller för DR

Danmarks landslagsläkare Morten Boesen sa efter matchen på en presskonferens att Christian Eriksen fick hjärt- och lungräddning på planen.

– När jag kom fram till Christian andades han och hade puls. Men ganska snabbt ändrade det sig och vi startade HLR. Det fanns en fantastisk beredskap runtomkring och tack var det kom vi i gång med det arbete som krävdes väldigt snabbt.

– Jag hann prata helt kort med Christian som återfick medvetandet innan han åkte i väg till sjukhuset för vidare undersökning, säger Boesen.

Hört av sig till klubbkamraterna

Inters klubbdirektör Giuseppe Marotta berättar under lördagskvällen att Christian Eriksen hört av sig till sitt klubblag.

– Jag kan bara säga att för tio minuter sedan skickade Eriksen själv ett meddelande i vår interna gruppchatt, säger Marotta enligt Football Italia.

Han fortsätter:

– Spelarna står varandra väldigt nära och vi kommunicerade alla omedelbart med varandra efter att ha sett bilderna. Vi ville inte tränga på och försöker därför respektera hans återhämtning när vi hade fått lugnande besked.

Under söndagsförmiddagen meddelar danska förbundet att spelaren blir kvar på Rigshospitalet i Köpenhamn och att läget är stabilt.

Tidigare uppgifter om att Eriksen rest sig upp var inte korrekta.

Danska fansen om stjärnan: ”Jag är chockad”

Danska supportrar har svårt att finna ord efter Eriksens olycka.