Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Österrike tar historisk seger – efter dramatik

Foto: VADIM GHIRDA / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: ROBERT GHEMENT / AP TT NYHETSBYRÅN

Österrike har skrivit historia. 

För första gången någonsin har de vunnit en EM-match. 

Nordmakedonien besegrades med 3-1 efter dramatik. 

– Vi är väldigt glada eftersom vi ville vinna den här första matchen. Vi ville starta bra i den här turneringen, säger David Alaba efter matchen enligt BBC.

Österrike fick en drömstart i gruppspelets första match. I Bukarest gav Stefan Lainer Österrike ledningen efter drygt 18 minuter – snyggt framspelad av RB Leipzig-stjärnan Marcel Sabitzer. 

Men Nordmakedonien, som är med i EM första gången någonsin, spelade upp sig och då kom också kvitteringsmålet – efter en målvaktstavla. 

Pandev näst äldst någonsin

Daniel Bachmann rusade ut för att plocka bollen, men i stället kolliderade han med Aleksandar Trajkovski och bollen hamnade hos rutinerade Goren Pandev som enkelt kunde rulla in 1-1 i öppet mål. Österrikes spelare ropade på frispark men den svenske domaren Andreas Ekberg, godkände målet. Av tv-bilder att döma var det ett helt korrekt domslut. 

– Jag tycker Ekberg gör rätt som släpper den. Han tappar bollen. Han är på Bachmann men man ser att han släpper bollen innan den nordmakedonske spelaren kommer in, säger Kim Källström i C Mores studio. 

Målet var Pandevs första i ett mästerskap. 37-åringen gjorde landslagsdebut 2002 och behövde alltså vänta i 19 år för att uppleva karriärens kanske mäktigaste ögonblick. Anfallaren blev samtidigt den äldste (37 år och 231 dagar) spelaren att göra mål i ett EM. Endast österrikaren Ivica Vastic (38 år och 257 dagar) är äldre. Han gjorde mål i turneringen 2008. 

Arnautović blev målskytt

I den andra halvleken såg det länge ut som att matchen skulle sluta 1-1. Men med drygt kvarten kvar kom Alaba med ett inlägg som nyinbytte Michael Gregoritsch styrde in från nära håll. I den 90:e matchminuten satte Marko Arnautović spiken i kistan när han rundade målvakten och petade in 3-1. Segern är deras första i ett EM-slutspel.

– Vi är väldigt glada eftersom vi ville vinna den här första matchen. Vi ville starta bra i den här turneringen, säger David Alaba efter matchen enligt BBC.

– 2016 startade vi inte bra. Vi har en riktigt bra trupp med mycket potential. Man kunde se det i dag när två killar kom in från bänken och gjorde mål. Det var väldigt viktigt för oss.