Ökad smittspridning – så påverkas svenska fansen

Drygt 1000 svenska supportrar väntas åka till Ryssland för att se Sverige-Slovakien.
Foto: JOSE MANUEL VIDAL / AP TT NYHETSBYRÅN

Smittspridningen av coronaviruset ökar kraftigt i Ryssland och vaccineringen går trögt.

På fredag ska Sverige spela EM-fotboll i Sankt Petersburg.

– Det är nästintill galenskap att ha ett mästerskap mitt i en pandemi, men det är Uefa som bestämmer och vi kan bara göra det bästa av situationen, säger Andreas Richt, vd för evenemangsarrangören Gula väggen.

Pandemin är långt ifrån över och i Ryssland är läget prekärt. Enligt The Moscow Times kan landet ha 25 000 nya fall per dag när den tredje vågen är som värst i slutet av juni. Mest utsatta är storstäderna Moskva och Sankt Petersburg, där Sverige spelar EM-fotboll mot Slovakien på fredag.

– Att Uefa har tagit beslutat att vi ska spela fotbolls-EM i tolv städer är totalt vansinne. Efter 15 månaders krigande mot ett fruktansvärt pandemivirus skulle man kanske ha skjutit på den här turneringen ett år till om det hade varit möjligt, säger Richt.

EM har bara pågått i en vecka. Sjukhusen i Sankt Petersburg är överfulla och i en artikel i DN pekas vaccinationstakten ut som det största problemet. 

Andreas Richt berättar att det var långtifrån givet för Gula väggen att följa mästerskapet på plats.

– Absolut, visst är det så. Det här är den svåraste balansgången vi har stått inför. Ska vi ens åka?

1500 svenskar på plats

Eftersom Uefa har valt att EM ska genomföras med publik på läktarna känner evenemangsarrangören Gula väggen ett ansvar mot supportrarna. Richt förklarar att det sunda förnuftet säger att det är fel att åka, men arbetsuppgiften säger någonting annat. Och han märker en försiktighet bland de svenska fansen.

– Absolut, tveklöst. VM 2018 i Sankt Petersburg var vi 7000 tillresta, nu förväntar vi oss 1500 eller färre, säger Richt och fortsätter:

– Tittar man sedan i supportergruppen så pratades det om 3000 i Sevilla, men jag gissar att det var 13-1500 och jag tror att vi kommer att hämna där, om inte ännu lägre i Sankt Petersburg. Just på grund av den skenande smittan där.

”Vi testas hela tiden”

Susanne Petersson, ordförande Camp Sweden, följer Sverige på plats hela mästerskapet. När SportExpressen når henne under en mellanlandning i Frankfurt berättar hon att smittspridningen är ett samtalsämne i gruppen. 

– Det är det, samtidigt är många sugna på det här (att se matchen på plats). Jag är väldigt glad att det är så mycket tester. Vi testas hela tiden, säger hon

Finns det en oro i gruppen?

– Nej, jag känner inte att folk är oroliga och jag vet inte om det är bra eller dåligt. Lite oro ska man ha, man ska vara försiktig och följa de restriktioner som finns.

Vad väntar i Ryssland?

– De är väldigt noga med munskydd och handskar på offentliga platser. De är tydliga, det är inte restriktioner, det är obligatoriskt.

Landslagets plan

På Sveriges presskonferens på onsdagen kommenterade Albin Ekdal och Kristoffer Olsson situationen i Ryssland och planen för att undvika att få in smitta i truppen

– Jag är 100 procent trygg med det vi gör, hur det ser ut, vilka regler vi satt upp. Vi håller oss på hotellet, säger Ekdal.

Mittfältskollegan Olsson:

– Jag har varit i Ryssland och spelat där. I Sankt Petersburg var det 75 procent publik. För oss är vi i en bubbla, vi ska ut på planen och spela. Det är inget vi tänker på.


LÄS MER: Kulusevski tillbaka i träning – aktuell för spel mot Slovakien

LÄS MER: Stjärnornas lyxliv i Sverige – mångmiljonhus och privatjet 

LÄS MER: Platsen som format Janne Andersson