Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Norges misstag (?) blev en världsnyhet

Lars Lagerbäck är förbundskapten i Norge.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY BILDBYRÅN
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY BILDBYRÅN

Fotbolls-EM flyttas till 2021.

Världsnyheten avslöjades i dag av… det norska fotbollsförbundet.

– Vi fick besked av en på mötet om att det var okej att lägga ut, så då gjorde vi det, säger förbundets kommunikationsrådgivare Mari Stanisic Waagard till VG.

Problemet: Nyheten offentliggjordes innan beslutet faktiskt var taget.

Klockan var 13.17 när Norges fotbollsförbund skickade ut nyheten. ”EM flyttas fram till sommaren 2021. Det informerade Uefa om på tisdagens möte med medlemsnationerna”, skrev förbundet i en artikel på sin hemsida.

Samma information gick ut på Twitter. Och ganska snart hade medier över hela Europa skrivit om Uefas beslut att flytta EM, med hänvisning till det norska fotbollsförbundet.

Samtidigt var det många som tyckte det hela var ytterst märkligt.

”Om det var något förbund som skulle gå ut med informationen före Uefa så hade jag inte gissat på Norge”, skriver BBC-journalisten Simon Stone på Twitter.

”Norge är bäst i världen på tre saker: Lusekoftor, lutfisk och att offentliggöra information utan tillåtelse”, skriver Aftenpostens fotbollsexpert Lars Tjärnås i en kommentar på Twitter.

https://twitter.com/nff_info/status/1239888676517273601

”Det är lite speciellt”

När VG tar kontakt med Norges fotbollsförbund för att reda ut saken får de prata med kommunikationsrådgivdaren Mari Stanisic Waagard, som berättar att de fått grönt ljus att gå ut med informationen.

Hon hänvisar till ”en på mötet”.

– Vi hade självklart inte publicerat något om det inte var okej, säger Mari Stanisic Waagard.

SportExpressen var i kontakt med Sveriges ordförande Karl-Erik Nilsson kort efter att det norska förbundet gått ut med informationen. Han förklarade då att Uefa hade lagt fram ett förslag om att flytta EM, men ingenting var klart.

Den exekutiva kommittén hade nämligen inte ens haft sitt sammanträde än, då allting skulle klubbas.

”Det är lite speciellt att det där kommuniceras innan Uefas möte som skulle starta klockan 15.00”, skriver Andreas Selliaas, journalist på Idrettspolitikk.no, på Twitter.

Strax efter klockan 15.00 kom dock det officiella beskedet från Uefa om att EM skjuts upp till sommaren 2021.

Frågan är om Norge kommer att vara med då. De spelar just nu playoff och måste slå Serbien och vinnaren mellan Skottland och Israel för att kvala in till mästerskapet.