Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nobbade Liverpool och överglänste Neymar

Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Foto: CESAR OLMEDO / REUTERS BILDBYRÅN

Han har nobbat Liverpool och överglänst Neymar.

Jeremy Doku, 19, är en del av Belgiens brutala EM-offensiv.

– Vi ska visa vad vi går för och siktar på att vinna, säger yttern på en presskonferens före mästerskapet.

Förbundskaptenen Roberto Martínez har en uppsjö av etablerade offensiva stjärnor i sin trupp. Kevin De Bruyne, Eden Hazard och Romelu Lukako lyser starkast. Bakom stjärntrion finns ytterligare ett par namn med gott om rutin.

– För egen del hoppas jag kunna visa vad jag är kapabel till och hoppas få så mycket speltid som möjligt, säger Jeremy Doku. 19-åringen kommer från en stark debutsäsong i Ligue 1-laget Rennes efter övergången från belgiska Anderlecht.

Bättre än Neymar

En av Dokus absoluta styrkor är hans förmåga att ”göra sin gubbe”. Han glänste som allra mest i en match mot Bordeaux i slutet av säsongen när han lyckades med tolv dribblingar på 15 försök – flest av alla i Ligue 1 den gångna säsongen.

Fram till Dokus show mot Bordeaux toppades statistiken av PSG:s Neymar som lyckades med elva dribblingar mot Lyon tidigare under säsongen.

Rennes svårstoppade ytter lyckades ta sig förbi sin motståndare sju gånger eller fler i fyra ligamatcher den gångna säsongen. Även i denna kategori slog han Neymar och alla andra i den franska högstaligan.

Nobbade Klopp

Enligt The Guardian ville Premier League-jätten Liverpool värva Antwerpen-sonen redan för tre år sen, då hade han inte ens hunnit fylla 16. 

Jürgen Klopp visade honom runt på träningsanläggningen, han pratade med Sadio Mané, Georginio Wijnaldum och Simon Mignolet. Mohammed Salah överlämnade en tröja. 

Tillsammans med pappa David och mamma Belinda tittade de på ett hus. Föräldrarna var nöjda med kontraktet och allt som saknades var spelarens signatur. Jeremy Doku själv var inte såld på idén att flytta till England. 

Lukakus videohälsning avgör

Samtidigt påbörjade Anderlecht en övertalningskampanj för att talangen skulle skriva på ett proffskontrakt med dem i stället och en videohälsning från Romelu Lukaku blev det som fällde avgörandet. Budskapet: Stanna i Belgien och leverera i den inhemska ligan innan du skriver på för en storklubb.

Doku lyssnade på landslagsstjärnan och fick A-lagsdebutera som 16-åring i november 2018. Två år senare skrev han på ett femårskontrakt med Rennes.

Hoppas på Henry

Nu väntar EM och under mästerskapet hoppas Doku utveckla det som ofta nämns som en svaghet i hans spel – målskyttet.

Hur? Med hjälp av Belgiens assisterande förbundskapten Thierry Henry.

– Jag är glad att han är här. Jag vet att jag måste förbättra mina avslut och hoppas att han kan hjälpa mig med det, säger Doku till belgiska RTBF.

Belgien spelar i grupp B i EM tillsammans med Ryssland, Danmark och Finland.