Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Ni passade inte ens – ni bara maskade”

Foto: URBANANDSPORT/NURPHOTO/SHUTTERS / URBANANDSPORT/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: PIERRE PHILIPPE MARCOU / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: BAGU BLANCO/PRESSINPHOTO/SHUTTERSTOC / BAGU BLANCO/PRESSINPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: JULIO MUNOZ / AP TT NYHETSBYRÅN

SEVILLA/STOCKHOLM. 17-4 i skott mot mål – men 0-0 för Spanien mot Sverige i Sevilla. 

– Vi vinner den här matchen nio av tio gånger, säger backstjärnan Aymeric Laporte. 

Dessutom var Spanien irriterade på planen. 

– Den hjälpte inte, säger förbundskapten Luis Enrique. 

Spanien rivstartade hemma i Sevilla. Sverige fick knappt låna bollen under de inledande 45 minuter och de ljuspunkter som fanns var en storspelande Robin Olsen, en individuellt briljant Alexander Isak och ett starkt mittförsvar. 

Till den andra halvleken justerade Sverige sitt försvarsspel, lyckades kväva den spanska offensiven och genom nämnde Isak vaska fram matchens farligaste läge. 

Men slutsiffrorna skrevs till 0-0, men Spanien hade 17-4 i skott mot mål och det var bittert efteråt i det spanska lägret över att de inte lyckades vinna. 

– Vi är besvikna eftersom vi skapade så mycket chanser vi inte satte. Nu är det två matcher kvar som vi ska försöka göra det bättre i. Vi vinner den här matchen nio av tio gånger, säger mittbacken Aymeric Laporte. 

Luis Enrique: ”Vi var extremt mycket bättre”

Han får medhåll av förbundskaptenen Luis Enrique, som menade att Spanien var överlägset. 

– Det var en motståndare som bestämt sig för att försvara och basera allt på långbollar och hota genom det. De hade till och med haft chansen att vinna. Det är oavgjort och jag mår dåligt för spelarna och fansen. Det här var dagen vi skulle ge dem en seger, säger han och fortsätter: 

– Vi var extremt mycket bättre än det andra laget. Vi kontrollerade matchen fullständigt . Vi försökte skapa så många chanser som vi kunde mot ett fysiskt starkt lag och vi skapade tillräckligt för att vinna matchen. Och det var väldigt tydligt. Det såg alla.  Deras förbundskapten bestämde hur de ville spela fotboll och det är hans rätt naturligtvis. De spelade som de oftast gör med två anfallare och försökte kontra. De har en eller två chanser, men vi hade tillräckligt för att vinna. Men jag har ingen åsikt om det, det är upp till herr Andersson att svara på. 

Marcos Llorente fyller i: 

– Det är en konstig, konstig känsla nu. Vi har spelat bra fotboll, helt enligt vår filosofi. Vi har gjort det svåraste, skapat chanser. Ändå når vi inte hela vägen. Men om vi fortsätter så här kommer andra lag inte komma undan på samma sätt.

EM 2021: Spaniens bittra ord i natt

Dessutom var Spanien allt annat än nöjda med underlaget på Estadio La Cartuja i Sevilla. Spansk tv visade efter matchen att Luis Enrique klagade på underlaget för förbundspresidenten Luis Rubiales. 

https://twitter.com/DeportesCuatro/status/1404564348555649027

Luis Enrique bekräftade efteråt att han var besviken på underlaget. 

– Underlaget hjälpte oss inte mycket. Spelarna klagade på gräset.

Telecinco skriver att det spanska förbundet ska försöka lösa det till lagets nästa match.

Även från spansk media var det kritiskt mot Sveriges spel. 

– Jag förstår inte hur man kan byta ut Isak. En enbent Isak hade varit bättre än vilken annan spelare i Sverige. Han var ert enda hot. Vi visste att ni skulle spela defensivt, men ni spelade som om ni var Liechtenstein. Ni är bättre än så. Ni har spelare som är profiler i England och Spanien, ni behöver inte spela sådan här fotboll. Ni passade inte ens, ni bara tjongade bort bollen och maskade, säger Jordi Gil Torres från tidningen Diario Sport. 

Stora tidningen Marca ger Robin Olsen och Alexander Isak tre stjärnor - mer än någon spanjor - på betygsskalan. Däremot sågar de Marcus Danielson och Marcus Berg, som som får ett varsitt streck. Även Alvaro Morata fick detta tunga betyg.GUIDE: Allt du behöver veta om fotbolls-EM 2021 

LÄS MER: Senaste nyheterna från fotbolls-EM