Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Nästan parodiskt – det blir galet löjligt”

Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN
Roman Yaremchuk gjorde 2-0 för Ukraina.
Foto: ROBERT GHEMENT / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Yaremchuk rullar in bollen - men vågade inte fira.
Foto: MIHAI BARBU / AP TT NYHETSBYRÅN

Det blev ett återhållsamt målfirande för Roman Yaremchuk när Ukraina slog Nordmakedonien med 2-1.

Anledningen? Han vågade inget annat.

– Det blir nästan parodiskt. Det är galet löjligt, säger experten Jonas Eriksson i SVT. 

Ukraina, som föll med 2-3 mot Nederländerna i premiären, var piskat att vinna torsdagens nyckelmatch mot Nordmakedonien.

Det gick vägen, även om det satt långt inne.

Ukrainarna var klart bättre under den första halvleken och tog också ledningen genom Andriy Yarmolenko efter knappt en halvtimmes spel. Fem minuter senare var det dags igen.

Målskytt den här gången: Roman Yaremchuk.

Den 25-årige Gent-anfallaren avstod dock från firandet då han misstänkte att han kan ha befunnit sig i offsideposition då bollen spelades fram till honom. Så var dock inte fallet, målet godkändes och tvåmålsledningen var ett faktum.

I SVT:s studio diskuterades fenomenet att spelare i allt högre utsträckning inte ”vågar” fira sina mål då de är rädda för att flaggan ska åka upp i efterhand.

Jonas Eriksson: ”Parodiskt”

Senast under onsdagen trodde Joel Pohjanpalo att han gett Finland en drömstart på matchen mot Ryssland, men målet dömdes bort för offside efter en sen flagga från linjedomaren, helt i linje med de direktiv som ingår i konceptet VAR-granskning.

Bättre fria först, för att sen eventuellt fälla efter att VAR-rummet sagt sitt.

Den tidigare stordomaren Jonas Eriksson gillar det inte.

– Vi har sett inflation i spelare som inte vågar fira sina mål. Här blir firandet nästan parodiskt. Alla jublar, men själv är han inte säker.. ”kan jag fira?”. Sen kommer reprisen och då kan Roman Yaremchuk äntligen fira. Det här är galet löjligt. Flaggan som hålls nere är parodisk, det förstör så mycket, säger Eriksson i studion.

Nordmakedonien fick in en tidig reducering i den andra halvleken då Ezgjan Alioski satte sin egen straffretur. Även Ukraina fick chansen från elva meter, men Ruslan Malinovskys straff i den 84:e minuten räddades av målvakten Stole Dimitrievski.

Matchen slutade 2-1 till Ukraina.

Resultatet innebär att Nordmakedoniens första EM-slutspel sannolikt är över. Om laget ska ha en chans att komma trea i gruppen måste Nederländerna förlora sina två återstående matcher mot Österrike och Nordmakedonien.