Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Närmar sig startelvan efter styrkebeskedet

Marcus Danielson tillsammans med Victor Nilsson Lindelöf.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Marcus Danielson närmar sig startelvan till EM-premiären mot Spanien.

Efter två starter i genrepen trippade förbundskaptenen runt ämnet.

– Han gör en match som gör att han är med och konkurrerar in i Spanien-matchen, säger han.

När Sverige spelade VM-kval i mars månad saknades den 31-årige mittbacken som satt fast i Kina med sitt klubblag Dalian Pro.

Danielson, som vann SM-guld med Djurgården 2019, fick inte resa in och ut ur landet hur som helst utan att fastna i långa karantänsperioder på grund av covid-19.

Efter att ha slagit sig in i landslaget under 2019 och 2020 – då han bland annat blev målskytt i Nations League mot Kroatien – fick han nu se sin plats förlorad till Filip Helander.

Utöver Helander har Pontus Jansson, till vardags i Brentford, spelat en hel del bredvid den självskrivne Victor Nilsson Lindelöf. Helander fick dessutom beröm för sitt spel i mars-matcherna mot Georgien och Kosovo.

Startat båda matcherna nu

Förbundskaptenen själv vill inte peka för tydligt mot vilken startelva han tänker sig till premiären mot Spanien.

– Det har inte sprakat om de här matcherna. Det är vänskapskaraktär på den. Går man in 100% annars är det 80-90 här. Det jag vill se är strukturen på planen. Det ser jag. Jag vill se att det är det Sverige vi jobbar med på träningen. Man ska inte övervärdera matcherna och prestationerna, säger han.

Samtidigt har Danielson, som fick lite kritik för sitt passningsspel efter matchen mot Finland för en vecka sedan, varit den enda helt friska mittbacken i full träning och startat båda träningsmatcherna inför mästerskapet.

Mot Armenien spelade han dessutom bra.

Efter matchen var Janne Andersson inte för frikostig med sina slutsatser, men förbundskaptenen svarade med mer än en ledtråd som pekar i riktningen att Danielson närmar sig en plats i startelvan.

– Utifrån hur det har sett ut nu, varje gång Marcus Danielson har varit med har han varit bra. Han har varit med och konkurrerat, säger han. 

– Omständigheter har gjort att han tyvärr stannat i Kina vid en samling. Mot Finland hade jag lite synpunkter på några bolltapp som kunde kostat lite, i dag ser jag inte det på samma sätt, i dag gör han en bra match. har inte extremt mycket att göra men löser det han ska på ett bra och följsamt sätt. Han gör dessutom ett mål och är jäkligt farlig offensivt. Han gör definitivt en match som gör att han är med och konkurrerar in i Spanien-matchen.