Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Miljonregn över det svenska landslaget

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

SANKT PETERSBURG. Sverige ställs mot Slovakien i dag. 

Oavgjort mot Spanien i premiären innebär redan rejält klirr i kassan för SvFF.

Sverige har tjänat omkring 100 miljoner kronor på EM-deltagandet – och ett avancemang från gruppen ger ytterligare ett fint tillskott till kassan.

– Betydelsen av att vi är kvar länge i EM är större än någonsin, säger Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

24 procent. 

Så mycket har prispengarna ökat jämfört med EM i Frankrike 2016. Bara det faktum att kvalificera sig till EM 2020 innebär en intäkt på 93,71 miljoner kronor. I gruppspelet kan man tjäna ytterligare pengar beroende på resultat i matcherna.

En seger i gruppspelet är värd 15,2 miljoner kronor och ett oavgjort resultat 7,6 miljoner. 

”Otroligt positiv effekt”

Sveriges 0-0 mot Spanien i premiären innebär att Svenska fotbollförbundet så här långt kammat hem 101,31 miljoner kronor – och mer kan det bli om Sverige tar sig långt.

Ett avancemang från gruppspelet till åttondelsfinal ger Sverige ett ytterligare tillskott på två miljoner euro, motsvarande 20 miljoner kronor enligt aktuell växlingskurs. Lyckas Sverige till och med avancera till kvartsfinal får man en ny premie på drygt 32 miljoner kronor.

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand:

– Det stämmer att det är så, det är bruttosiffror, sedan har vi en del omkostnader. Just nu räknar vi varken pengar eller bollinnehav utan poäng. Men självklart när vi summerar mästerskapet så betyder det mycket för svensk fotboll, säger han

Sjöstrand fortsätter:

– Överskottet som blir i samband med mästerskapen går tillbaka till svensk fotboll, det går inte till någon aktieägare, utan till svensk fotboll. Jag hoppas vi kan fortsätta utbilda och utveckla svensk fotboll och det är en otrolig positiv effekt vi har fått uppleva under Jannes ledarskap. Å andra sidan är det Jannes jobb att vi vinner matcher.

Vad säger du om Sveriges EM så här långt?

– Att ta en poäng borta mot Spanien är väl, hade man ett scenario innan EM att vi skulle börja med att ta en poäng mot Spanien borta så måste jag säga, att man genomför något otroligt bra där nere i Sevilla. Det har varit en bra start men samtidigt är det en helt ny match nu och där ligger fokus nu.

– Ser vi till Janne och herrarna så har vi förhoppningar om att vi ska vara kvar i EM så länge som möjligt. Betydelsen av att vi är kvar länge i EM är större än någonsin när vi ser tillbaka på pandemin som varit och att vi har något att samlas kring och något att glädjas för. Det ger oss förhoppningar. Ett bra fotbollsmästerskap är bra för folkhälsan.

Nya spelorter

Ett avancemang från gruppspelet betyder inte bara mer pengar och större premier till Sverige utan att det också blir nya spelorter. Om Sverige kommer tvåa i gruppen kommer man att spela åttondelsfinal i Köpenhamn mot tvåan från grupp D. Vinner Sverige däremot sin grupp väntar en åttondel i Skottland och Glasgow mot trean i antingen grupp A/B/C/D.

– Det är kittlande. Att bara se den glädjen och träffa supportrarna hittills i Sevilla och Sankt Petersburg är fantastisk. Men det gäller att dagens match går bra då. Idag kan svenska supportrar se matchen på barer i Sverige vilket är fantastiskt, säger Håkan Sjöstrand.

– I Frankrike under Franska öppna så hade de ett utgångsförbud efter klockan 23.00, men då löste man ett undantagstillstånd så att folket fick se klart matchen. Den flexibiliteten hoppas jag att vi kan ha framöver i Sverige också.