Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mäktiga hyllningar efter EM-debuten

Alexander Isak hyllas i Fotbollseuropa.
Foto: BAGU BLANCO/PRESSINPHOTO/SHUTTERSTOC / BAGU BLANCO/PRESSINPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Marco van Basten.
Foto: PETER DEJONG / AP TT NYHETSBYRÅN

Fotbollsvärlden hyllar Alexander Isak, 21 efter supermatchen mot Spanien.

Alla älskar Sveriges anfallsstjärna.

– Han spelar gatufotboll och är ljuvlig att se, säger Marco van Basten i nederländska tv-kanalen NOS. 

Sverige var brutalt tillbakapressat mot Spanien. Men längst fram sprang underbarnet från Bagartorp. Och när Janne Anderssons landslag gick till attack var det Isak som spelade fram eller avslutade.

Insatsen i Sevilla gav eko i Fotbollseuropa.

I nederländsk tv hyllades svensken av den före detta stjärnanfallaren Marco van Basten.

– Alexander Isak är smidig, snabbfotad, intelligent, listig och Sveriges överlägset farligaste spelare. Han spelar gatufotboll och är ljuvlig att se, säger han i tv-kanalen NOS. 

Liverpools fans galna

I England blev Liverpoolsupportrar blixtförälskade i Isak och Liverpool Echo samlade ett antal tweets där svensken lovordades. Två exempel:

”Har sett honom i 62 minuter och jag kan bekräfta att jag vill se Isak i en Liverpooltröja så fort Sverige har åkt ut ur EM.”

”Liverpool borde kolla in Isak, han har varit riktigt bra, trots få chanser.”

Premier League-konkurrenten Arsenal rapporteras vilja köpa Isak. Och efter matchen i Sevilla hoppas fansen att klubbledningen öppnar plånboken och slår till.

”Isak är fenomenal, det är lätt att förstå varför Arsenal vill ha honom. Han skulle vara ett fantastisk långsiktig värvning”, twittrar Dylan Walsh. 

”Ert enda hot”

Hyllningskören fortsatte i The Guardians podcast Football Weekly:

– Isak imponerade enormt, han var fantastisk och förtjänade ett svenskt mål. Han gjorde allt perfekt och serverade Berg bollen på silverfat, och efter missen gick han över till Berg och hjälpte honom upp. Han kunde inte gjort det bättre, säger journalisten Barry Glendenning enligt Fotbollskanalen. 

Trots den starka prestationen byttes Alexander Isak ut i den 69:e minuten. Ett beslut som fick kritik.

 – Jag förstår inte hur man kan byta ut Isak. En enbent Isak hade varit bättre än vilken annan spelare i Sverige. Han var ert enda hot, säger Jordi Gil Torres, Diario Sport till SportExpressen.

Andersson förklarar bytet

Även förbundskapten Janne Andersson tyckte att Isak var ”jättebra”. Hans förklaring till det kritiserade bytet:

– Det började ta emot lite. Jag visste att många spelare var möra och vi bara har tre bytestillfällen så valde jag att ta båda forwards. Alex gör en kanonmatch.