Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Lyxplanet under EM: ”Det är lite dyrare”

Inuti landslagets lyxflyg VIP Boeing 737-300.
Foto: Skärmdump Broadsword
VIP Boeing 737-300
Foto: Skärmdump Broadsword
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: THANASSIS STAVRAKIS / REUTERS BILDBYRÅN

Under ett mästerskap lämnas ingenting åt slumpen. 

För att ge sig själv bästa möjliga förutsättningar har Sverige abonnerat ett lyxflyg för att transportera spelarna mellan spelorterna och basen i Göteborg.  

– Vi valde det här planet för att få så bra resor som det bara går, säger landslagschef Stefan Pettersson. 

De reste med planet fram och tillbaka från Sevilla och det är planet som ska ta Blågult fram och tillbaka från S:t Petersburg två gånger om. 

Lyxflyget är ett VIP Boeing 737-300 och det ska ge det svenska landslaget bästa möjliga förutsättningar i sommarens EM. 

– Vi valde det här planet för att få så bra resor som det bara går. Och sett till hur det blev med den långa resan till Sevilla så blev det ju bra. Vi kan ju få en till sån här resa också, säger landslagschefen Stefan Pettersson.

Sverige abonnerar lyxflyg under EM

Så vad gör planet, som till vardags står i Diamanthangaren på Londons flygplats Stanstead, så lyxigt? Dels är det utrustat med 62 business class-säten och har dessutom specialpersonal. På företagets hemsida skriver de att deras ”välutbildade kabinpersonal som har stor erfarehet av VIP-flygningar är med på varje flight. Dessutom har vi ett samarbete med flera erfarna kockar och cateringbolag”

Vad är annorlunda mot för ett vanligt plan?

– Det handlar främst om att det är mer utrymme för killarna att sträcka på sig, få vila. Det är jätteviktigt. Sedan är planet utrustat med ett mycket bra ventilationssystem, det är bredare mellan platserna, de sitter två och två. En del av grabbarna är ju ganska långa också, säger Stefan Pettersson. 

– Just att det ska vara bekvämt är en del vi har försökt optimera.

Landslaget om lyxflyget: ”Det är lite dyrare”

Är det spelarna som haft önskemål om det här?

– Det är lite både och. Det var ju många landslags som skulle boka chartrat flyg också när vi bokade så vi ville ha klart allt så fort som möjligt.

Kostar det mycket extra?

– Det är lite dyrare än om vi skulle ta något enklare, men det har vi haft med i beräkningarna. Vissa extrakostnader är inte ens värda att diskutera. Den här flygresan till Sevilla var jättebra, vi fick en poäng och då kan man ju säga att man får pengarna tillbaka i mästerskapet. 

Sverige ställs härnäst mot Slovakien i S:t Petersburg på fredagen. Matchen sparkar i gång klockan 15.00 svensk tid. 24 timmar tidigare flyger de från Göteborg till Ryssland i sitt lyxflyg.


LÄS MER: Stjärnornas lyxliv i Sverige – mångmiljonhus och privatjet 

LÄS MER: Platsen som format Janne Andersson