Lühr: Begriper inte spelarna budskapet?

"Hamréns sista chans att inte ses som en loser", skriver Mathias Lühr.
Foto: Christer Thorell/Ibl / CHRISTER THORELL/IBL/IBL CHRISTER THORELL/IBL
Lewicki svarade klokt, sansat och avslappnat på frågorna, skriver Lühr
Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

PORNICHET. Chocken hade inte lagt sig när spelarna mötte pressen dagen efter Irland.

Hur kunde spelet se så illa ut?

Varför fanns inte modet?

Frågor som jag inte fattar skulle behövas ställas efter en EM-premiär.

Men det är frågor som måste få svar.

Snabbt.

Meningarna var korta.

Tysta.

Erik Johansson tittade upp, och tittade i ögonen när han som en av fyra svenska spelare svarade på mediernas frågor den här tisdagen i en kvav samlingslokal i lilla Pornichet - men mest av allt så ville han bara bort därifrån.

■■ Ögonen vittnade om besvikelse.

■■ Orden talade om förvåning.

Att man helt enkelt inte hade varit beredda på det typiskt brittiska fysiska spel som Irland bjöd upp till, utan att man varit förberedda på ett mer passningsorienterat spel, en så kallad "possession"-fotboll.

Bara en sån sak.


Att tro att Irland under managern Martin O'Neill uteslutande ska lira lite skön tiki-taka-boll när man ska få fäste i ett EM-slutspel mot den förmodade konkurrenten om tredjeplatsen.

Några minuter senare släntrade Victor Nilsson-Lindelöf in vid ett bord bredvid, och när jag frågade honom vad Sverige måste förändra till matchen mot Italien på fredag så svarade 21-åringen att han hade saknat mod i laget mot Irland.

■■ What?!

■■ Mod?

■■ I en EM-premiär?


Jag förstår att man kan darra på den underbart sjungande scenen som 80 000 gula och gröna hjältefans skapade i måndags kväll i Paris, men just den här biten får jag ändå inte att gå ihop.

Här har vi en förbundskapten som sedan 2009 har talat om en sak - mod.

"Shining", ni vet.

Och så menar hans egna spelare att det saknas när det gäller som mest, i det som är Erik Hamréns sista uppdrag. I det som är hans sista chans att gå ut som en förbundskapten som inte kommer att ses som en loser.

Antingen så kan spelarna helt enkelt inte bättre, inställningen mot Irland är vad vi kan förvänta oss även i resten av EM.

Eller så lyssnar man inte tillräckligt noga på Hamrén.

Eller, så begriper truppen helt enkelt inte budskapet.

■■ Hursomhelst, så var just förberedelserna och inspirationen ett stort misslyckande när Hamréns jobb ska betygsättas efter äventyret på Stade de France.

■■ För det är ju på chefen ansvaret ligger.


I den kvava och allt varmare samlingslokalen i Pornichet talades det vidare om stökiga halvtidsscener i omklädningsrummet, om hur Zlatan Ibrahimovic ledde trupperna i motgång (bra, om ni undrade) - och mungiporna var fortsatt konstant slokande.

Jag fick en känsla att det här redan var över, och så kan det ju mycket väl vara eftersom både Italien och Belgien utan större bekymmer borde kunna städa av både Sverige och Irland de kommande två omgångarna. Ja, allt annat vore ju någons slags sensation, egentligen.

En svensk spelare såg dock ut som vanligt.

Svarade klokt, sansat och avslappnat på ett batteri av frågor kring ett trångt ståbord.

Och Oscar Lewicki andades optimism.

Han tyckte till och med att utgångsläget var rätt bra ("vi är tvåa i gruppen just nu"), och det är givetvis så man måste se på det här uppdraget som nu går vidare till Toulouse på fredag.

■■ Men då krävs som sagt förändringar.

■■ Förbättringar.


Den mentala delen blir ju enorm mot ett dödligt disciplinerat lag som Italien, som efter 2-0 på Belgien också kan säkra avancemang och säkert ett bra utgångsläge inför åttondelsfinalen med en seger över Sverige.

Jag vet inte hur Erik Hamrén kommer att tackla den.

Hur han ska få sina spelar att lyssna - och förstå. Prestera.

Hur det här laget ska lyfta sig till en nivå där man hittills inte varit under Hamrén-eran.

För det kommer att behövas om inte Zlatan & Co ska sitta på ett plan till skärgården, Österlen eller kanske Manchester redan på torsdag i nästa vecka.

Ska man dock slå två flugor (förändring samt injicera mentalt mod i startelvan, alltså) i samma smäll så känns det ju ofattbart givet att John Guidetti kliver in bredvid Zlatan på topp mot Italien.

■■ Sen har jag slut på trollformler.