Lindelöf vägrar prata med sajten efter två år

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

I två år har Victor Nilsson Lindelöf bojkottat TV4:s sajt Fotbollskanalen.

Just nu pekar ingenting mot en förändring.

– Det är klart att det är tråkigt, säger landslagets presschef Jakob Kakembo Andersson.

– Jag förstår att Victor är irriterad, men det här är en del av journalistyrket, säger Olof Lundh.

Det var i mars 2019 som den svenske stjärnbacken, av personliga skäl, lämnade återbud till EM-kvalmatcherna mot Norge och Rumänien.

I en text publicerad av Fotbollskanalen framkom då uppgifter som gjorde gällande att beslutet delvis grundade sig i att Lindelöf snart skulle bli pappa, delvis i petningen av Lindelöfs nära vän John Guidetti, och delvis i en ”knivig relation” med förbundskapten Janne Andersson.

Viaplay hade liknande uppgifter i sin Premier League-studio samma dag och flera stora medier, däribland Expressen, rapporterade om Fotbollskanalens och Viaplays uppgifter.

Drygt en vecka senare blev Manchester United-stjärnan och hustrun Maja föräldrar för första gången. Och sen dess har svenska landslagets kanske störste stjärna bojkottat nyhetssajten.

Något som innebär att krönikören och tv-profilen Olof Lundh, med Fotbollskanalen-kolleger, inte ställer några frågor till mittbacken under landslagssamlingarna. Däremot gäller inte bojkotten TV4, som Fotbollskanalen ligger under, och som sänder sommarens mästerskap.

– Jag förstår att han är irriterad och det här är en del av journalistyrket. Alla kommer inte att gilla allt man publicerar, säger Lundh till SportExpressen.

– Men TV4 får göra egna intervjuer med honom och det viktigaste är att våra läsare och tittare får ta del av det som sägs.

Lundh: ”Står för publiceringen”

I övrigt hänvisar Lundh frågor till chefer på Fotbollskanalen och TV4/C More, men i Fotbollskanalens podcast redogör han för hur de förhåller sig till publiceringen och dess konsekvenser.

– Vi står för vår publicering. Under ett brinnande EM så kommer TV4 kunna ställa frågor till Lindelöf. Annars kan man alltid be en kollega ställa en fråga åt en. Så gjorde Aftonbladet när Zlatan bojkottade dem, säger Lundh.

Fotbollskanalens chefredaktör Tobias Rosvall:

– Det är en situation som så klart inte är optimal. Samtidigt står vi bakom publiceringen. Vi hör oss för inför varje samling och kollar läget. Ordet är fritt och vi kan ställa frågor, men vi har valt att respektera beslutet.

Landslagets presschef Jakob Kakembo Andersson medger att situationen inte är optimal. Landslaget strävar efter att vara så öppet som möjligt mot medier, men i det här fallet har han respekt för Lindelöfs beslut.

– Det är klart att det är tråkigt att det är så här. Generellt sett är bojkotter inte bra. Samtidigt känner jag så här, när den typen av saker publiceras, som Fotbollskanalen gjorde, så har man förståelse för att det var en tuff sak för ”Vigge”. Det var ju direkt felaktiga uppgifter som publicerades i samband med att han skulle bli pappa, säger Kakembo Andersson.

Hur går det till rent praktiskt?

– Jag stämmer av med honom inför varje samling, kollar om det är samma sak som gäller. Det finns ingen uttalad slutpunkt för det här. Vi tar det samling för samling och det är upp till Victor. Det är ett beslut som han har fattat och då är det det som gäller.

Kakembo Andersson fortsätter:

– Det finns dock ingen bojkott mot TV4, den är mot Fotbollskanalen. 

Komplikationer i samband med förlossningen

Efteråt berättade Maja Nilsson Lindelöf att det hade uppstått komplikationer inför den stundande förlossningen.

Det fanns indikationer som satte skräck i det unga paret. Bebisen växte inte som den skulle.

”I chock satt vi i soffan hemma och ringde våra familjer och berättade. Minns att jag satt i soffan, klappade på magen och grät varannan minut över att hela min verklighet har förändrats. Min vanliga hälsosamma graviditet var plötsligt någonting annat, min son som har växt som han ska har helt plötsligt slutat och väger på tok för lite för sin ålder”, skrev hon.

Efter den turbulenta tiden framkom det också att paret mottagit hot på sociala medier med anledning av Lindelöfs frånvaro. Något som svenska fotbollförbundet reagerade starkt på och polisanmälde.

Någon vecka senare pratade sen mittbacksstjärnan, i en intervju med Viaplay, om återbudet.

– Folk kommer alltid spekulera i vad det är som ligger bakom saker och ting. Men vad jag inte kan förstår är att om det nu är av en personlig anledning, hur kan folk bara inte respektera det? Det är helt sjukt att man inte kan respektera och släppa det, sa Lindelöf i intervjun.

– För mig är det sjukt. Vi fotbollsspelare är inte människor. Vi ska dela med oss av allt som händer i ens liv. Så är det ju, det är min vardag. Men jag tycker fortfarande det är absurt.


LÄS MER: Kritiken mot Sveriges EM-kostymer: ”Man blir ledsen”

GUIDE: Allt du behöver veta om fotbolls-EM 2021