Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Låser in sig i ett rum – för att stoppa Isak

Foto: ANTON VAGANOV / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

SEVILLA. Sverige har Alexander Isak. 

Men Slovakien har Milan Skriniar, landslagets inofficiella kapten, som redan nollat Europas skyttekung Robert Lewandowski. 

Inter-stjärnan ska använda samma taktik mot Isak som mot Bayern München-stjärnan. 

– Det var många människor som inte trodde på oss och underskattade oss, säger Skriniar.

Slovakiens största stjärna är fortfarande Marek Hamsik. Men den just nu mest hyllade spelaren är utan tvekan Milan Skriniar. 

Inters stjärnback nollade inte bara Robert Lewandowski i segermatchen mot Polen, men han gjorde också det matchavgörande målet med ett snabbt och påpassligt skott i straffområdet. 

– Vi har ju ingen tillräckligt bra renodlad anfallare och målskytt så på det sättet är Skriniar vår bästa försvarare, men också vårt bästa anfallsvapen mot Sverige, säger den slovakiska fotbollskommentatorn Lubos Hlavena. 

Fick förbundskapten att avgå

Mittbacken har dessutom en annan viktig roll i det slovakiska laget. 

– Han är den inofficiella lagkaptenen. Han har inte bindeln, men det är han som skriker mest. Det är han som manar på alla och applåderar när någon gör bra saker. Han är en fältherre på det sättet, säger Hlavena.

Det är en oväntad vändning med tanke på att Skriniar så sent som för tre år sedan var den stora skurken i slovakisk fotboll.  

Förbundskapten Jan Kozak avgick efter att Skriniar och sex andra spelare bröt landslagsreglerna och gick ut och festade efter en förlust mot Tjeckien. 

– Det gör väldigt ont, som om någon spottat på mig. Det var som en örfil, sa Kozac då till inhemska tidningar

– Jag kunde ha stängt av sju spelare från landslaget, men nej, det hade kunnat påverka slovakisk fotbolls framtid eftersom det inte går att ignorera deras kvaliteter, så därför bestämde jag mig för att avgå i stället. 

Tre år senare leder Kozaks tidigare assisterande förbundskapten, Stefan Tarkovic, landslaget. Och en poäng mot Sverige kan räcka för ett sensationellt avancemang tack vare Skriniars insats mot Polen. 

I Skriniar och Ľubomír Šatka tror det slovakiska fotbollsexperterna dessutom att landslaget hittat ett mittbackssamarbete i klass med Martin Škrtel och Ján Ďuric.

Förbereder sig för Isak

Hur Skriniar förberedde sig för Robert Lewandowski som nyligen slog Gerd Müllers gamla målrekord för en Bundesligasäsong.

Han specialstuderade anfallaren i extrem detalj, på egen hand, vid sidan om alla samtal med förbundskapten och analytiker. 

– Inför varje match tittar jag på anfallarna och de farligaste spelarna jag kommer möta och nu var det inte annorlunda. Jag tittar på filmer som visar hur anfallaren rör sig och spelar under matcher. Jag utvärderar styrkor och svagheter, säger Škriniar om mötet med Lewandowski. 

Nu gör han samma sak med Alexander Isak, säger experten Lubos Hlavena som följer det slovakiska landslaget i EM.

– Han låser in sig i sitt rum och tittar på matchvideor och läser statistik om Alexander Isak och Marcus Berg. Han är extremt noggrann, säger han. 

Enligt Lubos Hlavena har Sverige en fördel mot Slovakien. 

– Vi spelar bäst när alla säger att vi är dåliga. Vi lyckas aldrig prestera två bra matcher i rad. Helst ska vi avfärdas, men sedan motbevisa alla.

Škriniar medger att alla sågningar inför matchen mot Polen triggade dem. 

– Det hjälpte oss verkligen mycket mentalt, säger han till slovakiska Sport. Jag ska inte ljuga, det var många människor som inte trodde på oss och underskattade oss. 


LÄS MER: Planen: Värva Isak – men vill inte ha honom

LÄS MER: Chockbeskedet: Svensken lägger av direkt