Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Larmet: Tar med sig coronasmitta hem

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Ökad smittspridning kopplas ihop med fotbolls-EM ute i Europa.

Även svenska supportrar har tagit med sig coronasmitta hem från mästerskapet.

– I flera regioner har vi små klusterutbrott från hemvändare som kan spåras till fotbolls-EM, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen till DN.

Under söndagskvällen avgörs fotbolls-EM. England tar emot Italien på Wembley i en historisk final.

Den senaste månaden har England haft en kraftig ökning av antalet covidfall och experter pekar på EM-festen som en orsak.

Folksamlingar på arenor och i kollektivtrafiken i samband med matcher har bidragit till ökad smittspridning i Europa i början av sommaren, enligt världshälsoorganisationen WHO. Inför Sveriges möte med Polen i Sankt Petersburg drabbades två svenska.

”Små klusterutbrott från hemvändare”

Efter Sveriges uttåg har smittan från EM följt med hem.

– I flera regioner har vi små klusterutbrott från hemvändare som kan spåras till fotbolls-EM. Det är också något WHO har sett kring de matcher som har spelats, att på varje ort har det blivit ökad spridning av covid spårad till matcherna, säger Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen till DN.

DN: Hur många regioner handlar det om?

– Det är påfallande många som har fall kopplade till fotbolls-EM, och då är det ju gärna den lite mer elaka varianten som de kommer hem med.

Men enligt Lindén har regionerna rapporterat att de lyckats identifiera och stoppa smittan kring de berörda personerna.