Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Landslagets familjer stoppas under EM

Foto: IMAGO/IBL
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: Privat
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
1 / 7

Mikael Lustig får sjunga den svenska nationalsången utan hustruns stöd på läktaren i Sevilla. 

Coronapandemin har kastat om förutsättningarna för landslagsspelarna som blivit vana vid att ha sina fruar och familjer på plats. 

Nu lever de isolerat – och får inte träffas under hela mästerskapet. 

– Det är jättetråkigt att inte kunna vara där. Det blir en väldigt stor del som försvinner, säger Kristoffer Olssons fru Sofie Jakobsson.

Den 2 juni klev det svenska herrlandslaget in i EM-bubblan på allvar. Det innebär att spelarna inte får träffa vänner eller familj utan bara rör sig i landslagets slutna miljö.

De strikta reglerna gäller fram tills dess Sverige är ute ur turneringen. Alltså väntar minst fyra veckor utan nära och kära för de svenska spelarna.

– Först och främst är det tråkigt, det är en trygghet att ha dem på läktarna och se dem när man sjunger nationalsången. Det är ett stort ögonblick för alla inblandade. Men man förstår med omständigheterna som råder att det inte är så enkelt. Vi gör det bästa av situationen, säger försvararen Mikael Lustig, vars fru Josefin Lustig har synts på läktaren under tidigare mästerskap.

”Uefa säger nej till familj”

Landslagschefen Stefan Pettersson förklarar att Uefa stoppar spelarna från att träffa familj under EM.

– Vi har haft ett antal workshops med Uefa där man går igenom slutspelet och vad som gäller, och det har varit starka påtryckningar från Uefa att dels följa protokollet som de har, och på direkta frågor från nationsförbunden om vänner och familj så säger Uefa nej.

– Så vi kommer tyvärr inte att kunna erbjuda något sådant.

Har spelarna fått biljetter till matcherna att dela ut till familj och vänner?

– Spelarna har biljetter tillgängliga till alla matcher, det har de. Sedan finns det väl researrangörer som anordnar resor till alla ställen. Så vad de gör privat kan inte vi säga någonting om. Men däremot kan vi upplysa om risker med att åka till ett land, till exempel Ryssland som UD till och med avråder från.

– Jag kan bara tänka hur jag skulle må om min fru åkte till något av länderna och blir sjuk och hamnar i karantän i Spanien eller något. Jag skulle inte må bra då. Så det här är ju en privat sak, men vi informerar alla om vad som gäller och vad eventuella konsekvenser kan bli i andra länder, säger Pettersson.

Familjen Forsberg ställde in resan

En som planerade att resa till Dublin för att stötta laget är Leif Forsberg, pappa till mittfältsstjärnan Emil Forsberg.

Men matchen flyttades till S:t Petersburg och familjen ställde in resan.

– Det är ju inte super. Jag hade bokat allt med Irland och skulle vara där i tio elva dagar, så det var lite synd. Men det är så mycket annat som hänt så det är små problem egentligen, säger han.

– Jag tänkte åka till Spanien men det blev så meckigt med alla prover.

I stället för att stå på läktaren som han brukar kommer Leif Forsberg följa Sverige och Emil från soffan.

– Vi ska samla ihop lite gäng här och var och försöka ha lite EM-känsla. Det är alltid kul att se tillsammans med de vi umgås med här uppe. Vi ska vara hos Shanga och Florence, Emils fru och barn, någon dag, så ska vi vara hos en annan kompis en dag och försöka hålla ihop allihopa och göra det lite festligt.

Pappa Forsberg, som själv spelade många år i Gif Sundsvall, berättar hur lite tid det blivit åt familjen för sonen den senaste tiden.

– Det är klart lite tragiskt att de inte får träffa familjen, men det vet de ju om. Det är välja det eller inte spela.

– De sista två veckorna i Tyskland var Emil isolerad på anläggningen och var hemma sedan i tre dagar, han har träffat Florence tre eller fyra gånger den senaste en och en halv månad tror jag. Så är det ju, men det är inte roligt.

Sofie Jakobsson: ”En väldigt stor del som försvinner”

Sofie Jakobsson, som gifte sig med Kristoffer Olsson så sent som i maj, hoppas på att kunna vara på plats under slutspelet.

– Vi kommer följa mästerskapet från soffan till att börja med. Det är ju lite svårare att få till en resa när man har barn. Men om de går vidare, eller när vi går vidare ska jag säga, ska jag försöka åka, säger Sofie Jakobsson som födde parets son Jamie i höstas. 

Hur är det att inte kunna träffas?

– Det är jobbigt så klart. Planen från början var att Svenska fotbollförbundet skulle anordna något för oss familjer så att vi skulle kunna åka och få se killarna tillsammans. Det blir inte riktigt samma känsla under pandemin. När det är EM brukar det vara en sån himla folkfest, men nu blir det inte riktigt samma känsla. Men man får göra det bästa av det ändå.

– Jag hoppas verkligen att jag kommer i väg, säger Sofie Jakobsson.

I Ryssland, där Kristoffer spelar för Krasnodar, har Jakobsson till skillnad från sin man fått chansen att vaccinera sig.

– Jag har tagit båda doserna sputnik. Jag passade på att ta när jag fick möjligheten. Kristoffer var sjuk i corona i november och i Ryssland vaccinerar de inte gärna de som har antikroppar i första taget.

Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES

Det är inte bara att familjerna missar själva matcherna som kan vara jobbigt, förstås. Den EM-fest som spelarnas anhöriga skulle fått uppleva i närheten av laget är nu ersatt av det vanliga hemmalivet, som inte alltid är så glammigt. 

Andreas Granqvists fru Sofie Granqvist delade i helgen med sig av sina känslor på Instagram. 

”En miljon saker att fixa men vill bara lägga mig ner & sova i en vecka. Det här med att vara gränsänka börjar ta ut sin rätt...”, skrev hon. 

Camilla Sjödahl-Essén, Albin Ekdals sambo, instagrammade också i helgen om sommaren som inte blivit som det var tänkt, riktigt – men att man ändå får göra det bästa av situationen.

”Idag skulle vi egentligen gift oss!! Men nu hejar vi på Albin Ekdal och Sverige i EM”, skriver hon och lägger till en svensk flagga och ett hjärta. 

LÄS MER: Kritiken efter Eriksen-scenerna: ”Helt fel” 

LÄS MER: Nannskogs förändring inför EM: ”Kostade mycket” 

GUIDE: Allt du behöver veta om fotbolls-EM 2021