Kunde inte ha valt en svårare uppgift

Janne Andersson.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Dejan Kulusevski.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Mattias Svanberg.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Covid-19 har tagit plats på scenen.

På ett podium satt en rödrosig förbundskapten och såg ut att vara handfallen inför pandemins våld.

Det är EM-slutspelet också.

Flammig om kinderna och skärrad röst. Janne Andersson glömde lyssna på vissa frågor för att tankarna snurrade runt i så hög fart.

Förbundskaptenens målsättning med hela mästerskapet var ju att komma till Sevilla som förberedelsevärldsmästare. Han kunde inte valt en svårare uppgift just den här sommaren, och nu är den ännu svårare.

Först kom nyheten om att Dejan Kulusevski smittats av covid-19. Han låg och sov i Stockholm när resten av truppen åkte till Göteborg och han spelar inte mot Spanien. Fyra spelare specialbehandlas för att inte fler ska smittas, berättade lagläkaren Anders Valentin.

Ny smitta skulle förmodligen hittas först om några dagar, fortsatte han. Men oron hade redan slagit rot. Det märktes på Valentin, på förbundskaptenen, det märktes på landslagschefen Stefan Pettersson, och det fanns fog för den eftersom trion knappt hann lämna pressrummet innan Mattias Svanbergs testresultat kom tillbaka.

Janne visste inte vad han skulle säga

Vem som startar längst fram i planen? Sebastian Larsson eller Viktor Claesson till höger?

Strunt i det du. Vem har du träffat? Inomhus eller utomhus? Här har du lite handsprit. Gapa nu så ska jag köra ner en pinne i halsen på dig. Om fem dagar märker vi om du är sjuk. Lycka till.

Och nu?

Situationen saknar motstycke.

Det här gick att förbereda sig på, men det gick inte att förbereda sig på. Det spelar ingen roll att ledarstaben har sett 10 000 klipp på sina motståndare eller utvärderade sin bubbla i Ryssland i smågrupper. Andersson visste inte vad han skulle säga här, hur han skulle känna eller vad han ska göra åt saken, han bara satt där, förlorad i pandemins våld.

Samtidigt var allt som vanligt. 

Varje gång smittan kastar planer överbord uppstår kraven på hårdare rutiner, bättre uppföljning och säkrare arrangemang. Kunde någon ha gjort mer?

Svaret är nästan alltid ja. Det är naturligt att reagera så. Borde spelarna varit lediga överhuvudtaget? Borde inte de fyra spelarna som umgåtts med Kulusevski isoleras? Borde inte Svanbergs provsvar ha kommit tillbaka innan han gick ut på planen? Borde inte någon följt upp ledighetsaktivieteterna närmare? Borde inte Uefa drivit frågan om vaccin?

Covid-19 har kopplat grepp om EM

Det går att hålla med om allt. Allt kan göras annorlunda, men då konstruerar man också en vadderad verklighet som är snudd på utopisk. Det är världens enklaste lek att berätta vad som borde gjorts annorlunda under den här pandemin. 

Det var också längesedan internet fick en lika sammanhängande period av gyllene möjligheter att demonstrera moralisk överlägsenhet. På temat går det att notera hur fokus på vissa digitala plattformar skiftat till att omedelbart skuldbelägga Kulusevski för den uppkomna situationen. En 21-åring – som burit på antikroppar sedan förra året – syns på en video där han är inomhus med andra människor. Mer behövs inte för tvärsäkra slutsatser om hur det här startade. För mig råder ingen tvekan om vilka som ska ersätta det amerikanska forskarlaget som tillbringat flera månader i södra Kina och letat efter fladdermöss och myrslokar i jakt på covid-19:s ursprung.

Ingen vet hur Kulusevski smittades, eller Svanberg, eller vem som fick sjukdomen först. Vi befinner i ett flytande ögonblick, prekärt och svårt att överblicka. Är det något historien har lärt oss är det att man gör klokt i att ha en avvaktande inställning.

Ingen i landslagsledningen hade sett klippet på Kulusevski. Svenska fotbollförbundet måste vara den organisation som upprördes minst i världen av CDN-leverantören Fastlys haveri i dag, om de ens känner till det. 

Fortsätter manfallet är det dags att koppla upp sig och börja ringa reservlistan från topp till tå.

Om sex dagar väntar Spanien. Covid-19 har redan kopplat greppet, inte bara om Sveriges mästerskap, utan allas.