Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kollade om matchen: ”Hur lugn som helst”

Hasse Backe var lika lugn dagen efter Polen-matchen.
Foto: Åke Unger.
Foto: SPUTNIK/ABACA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Sverige tappade 2-0 till 2-2 mot Polen och i tv-sofforna satt många som på nålar innan Viktor Claesson avgjorde på tilläggstid.

TV4:s expertkommentator Hasse Backe var dock desto lugnare.

Under matchen upprepade han gång på gång att Sverige inte hade mycket att oroa sig för – något som fick många tittare att reagera i sociala medier.

– Defensivt kände jag mig hur lugn som helst, säger han.

Efter en dryg timmes spel såg Sverige ut att vara utom räckhåll för Polen.

Dejan Kulusevski assisterade Emil Forsberg till hans och landslagets andra mål för kvällen i Sankt Petersburg – gruppsegern såg ut att vara klar.

Men Polen kom tillbaka.

Först reducerade Robert Lewandowski, och när bara sex minuter återstod av ordinarie tid kvitterade Bayern Münchens stjärna.

Runtom i landet utvecklade sig andra halvlek till en riktig nagelbitare där Polen hela tiden tycktes närma sig Robin Olsens mål – men en som inte delade känslan av oro var TV4:s expertkommentator Hasse Backe.

– Känslan efter 45 minuter är att det här är ganska enkelt, det här var inte så svårt. Total kontroll!, menade han i halvtid.

I andra halvlek fortsatte han på samma spår – något som fick många tittare att reagera.

https://twitter.com/TBoustedt/status/1407760331703832578?s=2https://twitter.com/viktorbk/status/1407757883186483207?s=20https://twitter.com/dickaxelsson/status/1407757708565041152?s=20https://twitter.com/emanuelkarlsten/status/1407759426682040322?s=20https://twitter.com/A_Sokolnicki/status/1407820278974095363?s=20

Efter matchen var bland annat hans son, Peter Backe, ute med en blinkning till sin pappa.

https://twitter.com/PBacke/status/1407758639201411073?s=20

Såg om matchen: ”Hur lugnt som helst”

När SportExpressen pratar med Backe på torsdagsmorgonen har han sett om matchen.

Men någon annan bild av den har han knappast.

– Jag har förstått att det varit en massa kommentarer hit och dit om det. Någon polare hörde av sig här. Så jag valde givetvis att se om andra halvlek i morse för att analysera lite, säger han.

Vad kom du fram till?

– Under 90 minuter har Polen fem chanser skulle jag vilja säga. Då inkluderar jag Lewandowskis två mål. Jag är jävligt snäll och räknar in Zielinski och Krychowiaks distansskott. Sedan har vi Lewandowski i ribban. Ser man rent generellt på det är inte distansskotten chanser. Det är oerhört sällan det blir mål från det avståndet. 

– Det är därför jag säger i sändningen: För mig är det kontroll. Defensivt är det total kontroll. Jag slutade räkna inlägg när Polen hade slagit 17 i andra halvlek. Om jag påminner mig rätt tror jag inte att en enda polack vann en enda nickduell i straffområdet. Danielson och Lindelöf knoppade bort allt, säger han.

Många upplevde att Sverige hamnade under ganska mycket press med inlägg som rann genom straffområdet och andra farliga situationer? 

– Det är först sista 20 minuterna som jag skulle vilja säga att Polen, när de byter in två nya kantspelare, lyckas spela ut brett hela tiden och vårt mittfält inte hinner flytta över. Automatiskt blir man lägre då. Då är man till slut parkerad med backlinje och ett antal mittfältare i eget straffområde. Det är sista 20 minuterna. Jag har lärt mig genom åren att om det är någonting som fastnar hos folk så är det hur en match avslutas. Det kan vara skitfotboll i 70 minuter, händelserikt i 20 och så är bedömningen: Bra match.

Han menar att Sverige skapade farligare lägen än Polen.

– Man kan ju titta åt andra hållet. Isaks läge efter 49 minuter är bättre än nästan alla Polens chanser, Seb Larsson har en jättemöjlighet i 56:e när han löper in framför och inte får träff på bollen. Sedan har han ett skott i 90:e i bra läge också. Men det är klart att det är mycket känslor som styr. Det är ju känslor.

Men du kände ingen oro eller nervositet för Polen under själva matchen?

– Defensivt kände jag mig hur lugn som helst. Polen bara vräker inlägg på chans, visst kan det uppstå något, men det uppstod ingenting.

Förutom målen.

– Ja, Lewandowskis två. Danielson och Lindelöf löper ihop och han blir fri. Sedan gör han ett mål som inte går att stoppa. Sista 20 har Sverige det jobbigt, när man väl får tag i bollen får man inte till något anfallsspel. 

Gruppsegern innebär att Sverige möter Ukraina i åttondelsfinal på tisdag. Matchen spelas i Glasgow med avspark 21.00.


https://twitter.com/akeunger/status/1408011317013790720