Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kjaer hyllas världen över efter agerandet

Danska supportrarnas lättnad efter positiva beskeden om Christian Eriksen.
Spelarna bildade en mur runt läkarna och Christian Eriksen.
Foto: STUART FRANKLIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Simon Kjaer och förbundskaptenen Kasper Hjulmand.
Foto: LISELOTTE SABROE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: FRIEDEMANN VOGEL / AP TT NYHETSBYRÅN

KÖPENHAMN/STOCKHOLM. Simon Kjaer spelade inte klart matchen.

Men han var en av de första som var framme hos Christian Eriksen, bildade en ring runt honom och tröstade hans fru samtidigt som läkarna fortsatte behandlingen.

– Känslorna var överväldigande. De är riktigt, riktigt bra vänner, säger Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand.

Kjaer hyllas nu världen över för sitt agerande.

”Han stod för en heroisk insats”, skriver brittiska Daily Mail. 

Christian Eriksen kollapsade på planen när Danmark mötte Finland under lördagen.

Efter intensiv vård med hjärt- och lungräddning på planen och en färd med ambulans till Rikssjukhuset i Köpenhamn kom lugnande besked. Eriksen hade återfått sitt medvetande och kunde även prata med sina danska lagkamrater på Facetime.

Fotbollen stod inte i fokus när Danmark sedan spelade klart matchen och förlorade med 1-0 mot Finland. Det blev en speciell match för Christian Eriksens vänner och mittbacken Simon Kjaer byttes ut i den 63:e matchminuten.

– Simon Kjaer var djupt, djupt berörd. Djupt berörd. Han tvivlade på om han skulle kunna fortsätta och gav det ett försök. Men det gick inte och det är fullt förståeligt, säger Danmarks förbundskapten Kasper Hjulmand på presskonferensen efter matchen.

– Jag kan inte... Jag har svårt att föreställa mig hur det skulle vara om jag skulle spela den fotbollsmatchen själv. Känslorna var överväldigande. De är riktigt, riktigt bra vänner.

Simon Kjaer hjälpte Eriksen

Simon Kjaer var snabbt framme för att hjälpa Christian Eriksen när han hade fallit ihop på planen. När sjukvårdspersonalen sedan tog över behandlingen var han med och såg till att de danska spelarna bildade en ring runt Eriksen och sjukvårdspersonalen.

Därefter ställde sig Kjaer tillsammans med målvakten Kasper Schmeichel och tröstade Christian Eriksens fru när läkarnas behandling fortsatte.

Efter matchen har både Kjaer och hela det danska laget hyllats för sitt agerande. Bland annat av Sveriges förbundskapten Janne Andersson.

– Vi blev alla, både spelare och ledare, väldigt tagna när vi såg bilderna. Som ledare vill jag ge en stor eloge till det danska laget som stod upp för sin lagkamrat, säger Andersson till Fotbollskanalen.

”Simon Kjaers snabbtänkthet var avgörande för att Eriksens liv skulle gå att rädda”, skriver spanska Marca. 

”Han var en otrolig ledare och en hjälte idag”, instämmer Sportbible. 

Henry Winter, journalist på brittiska The Times, hyllar även han laget men ifrågasätter samtidigt att matchen återupptogs.

”Respekt till de danska spelarna för deras snabba agerande efter vad som hände med deras lagkamrat och vän Christian Eriksen ikväll”, skriver han på Twitter och fortsätter:

”Ärligt talat är jag inte säker på att matchen borde ha spelats klart ikväll. Det kan inte ha varit lätt för danskarna.”

”Kommer bearbeta det som hänt”

Nu väntar några dagars fysisk och känslomässig återhämtning för Danmark innan matchen mot Belgien på torsdag.

– Vi har professionella runt oss som kommer att hjälpa till att gå vidare. De närmaste dagarna kommer vi att bearbeta det som hänt för att försöka gå vidare så bra det bara går, säger Kasper Hjulmand.

Christian Eriksen stannade kvar på Rikssjukhuset i Köpenhamn efter matchen och ska genomgå ytterligare undersökningar. Det danska fotbollsförbundet har meddelat att han mår bra efter omständigheterna.


GUIDE: Allt du behöver veta om fotbolls-EM 2021 


Känslosam presskonferens efter Eriksens kollaps • Landslagsläkaren om vårdinsatsen de första minuterna.