Kaos i Sveriges grupp: ”Ett enormt problem”

Foto: MATEUSZ SLODKOWSKI / CYFRASPORT VIA WWW / IMAGO IMAGES/NEWSPIX WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: RFEF / PABLO GARCIA / HANDOUT / EPA / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det är kaosigt i det svenska landslaget nu. 

Och de är inte ensamma – även Spanien och Polen har sina problem. 

– Med tanke på allt som hänt har folk enorma tvivel på Spanien inför EM, säger Luis Buxeres från tidningen La Vanguardia. 

– Vi är inte i ett så bekvämt läge för tillfället, säger Kacper Sosnowski från den polska tidningen Sport. 

Dejan Kulusevski missar EM-premiären mot Spanien. Mattias Svanberg likaså. Coronasmittan har slagit klorna i det svenska landslaget och nu arbetar landslaget hårt för att se till att inte fler spelar smittas och insjuknar innan måndagens match mot Spanien. 

Det är lätt kaosartad stämning i det svenska lägret inför årets stora fotbollshöjdpunkt. Det är inte optimalt – men de är inte ensamma. 

Sveriges gruppmotståndare har problem de med. 

Kaoset i Spanien inför EM-premiären

Även i Spanien har två spelare testat positivt för covid-19, Sergio Busquets och Diego Llorente. Resten av landslagsspelarna har nu vaccinerats och Spanien hoppas likt Sverige slippa fler fall innan måndagens match. 

Om fler skulle försvinna har förbundskapten Luis Enrique kallat ut totalt 17 spelare till en ”reservbubbla” där de just nu förbereder sig för eventuellt EM-spel. 

– De flesta känner sig säkra på att det kommer bli bra nu. Men skulle fler spelare trilla av blir det en extremt delikat situation för Spanien, säger Luis Buxeres, fotbollsreporter på tidningen La Vanguardia. 

Dessutom ger sig Spanien in i EM med fler frågetecken än de som rör covid. 

– Det finns två tydliga svagheter i laget. Målvaktsposten och i anfallet. Jag skulle inte bli förvånad om Luis Enrique byter målvakt från en match till en annan. Just nu litar han på Unai Simon, men därefter kan det mycket väl bli David de Gea som står. Sen att det inte finns någon tydlig målskytt i laget, det kan ju Luis Enrique inte göra så mycket åt. Det kommer att roteras långt fram i plan. 

Buxeres säger att det finns stora tvivel i Spanien kring hur det kommer att gå i EM. För som om det inte räckte med de frågetecken som listats ovan så försöker Luis Enrique på sig en kulturförändring i Spanien. 

Av de totalt 41 spelare som antingen är i landslaget – eller reservlandslaget – är det bara reserven Brahim Diaz som tillhör Real Madrid, men han har varit utlånad till Milan den gångna säsongen. 

– Sen Luis Enrique tog över 2018 har allt förändrats. Han har sin filosofi och bryr sig inte ett dugg om vad folk tycker. Att han inte tog med Sergio Ramos i EM-truppen är ett bevis för det. 

Polens bryderier inför EM

Inte heller Polen, som Sverige ställs mot i den tredje och avslutande gruppspelsmatchen den 23/6, har det så lätt just nu. Visst, Robert Lewandowski med 41 ligamål den gångna säsongen är redo, men runt honom är det tunnare. Anfallaren Krzysztof Piątek skadade sig innan EM och kom aldrig med och tidigare i veckan sällade sig även anfallaren Arkadiusz Milik till skadelistan. 

– Det är ett enormt problem för Polen, konstaterar Kacper Sosnowski, reporter på den polska tidningen Sport. 

Polens förbundskapten Paulo Sousa har nu bara Lewandowski som ordentligt hot framåt.

– Tanken innan var att spela med tre anfallare, men nu kommer formationen nog ändras så Polen bara spelar med en anfallare. 

Och pressen på Lewandowski att leverera ökar. Och han har ju faktiskt bara gjort två mål på 11 matcher i EM- och VM-slutspel. 

– Men det där vill han inte prata om. Han pratar bara om att Polen ska spela sitt spel och skapa mycket lägen när det kommer på tal. 

Det är inte bara offensivt det är snurrigt i Polen. Sosnowski berättar att Paulo Sousa i sista stund bestämt sig för att ändra om i backlinjen. 

– Försvaret är inne i en experimentell fas just nu. Efter landskamperna i mars tog Paulo Sousa ett möte med Kamil Glik, som i många år varit given i det polska försvaret och berättade att han hade en ny vision. Vad vi förstår är det tal om en trebackslinje där Glik inte längre är den viktigaste spelaren. 

Sosnowski tar en kort paus. 

– Vi har problem med försvaret. Som alltid. Det är inte så starkt och landslaget verkar inte veta vad de ska göra åt det. Vi vet inte hur det kommer se ut i premiären. 


LÄS MER: Så skriver Spanien om svenska coronakaoset

LÄS MER: Kritiken mot Sveriges EM-kostymer: ”Man blir ledsen”

GUIDE: Allt du behöver veta om fotbolls-EM 2021