Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Kollade inte upp – är mitt favoritläge”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Viktor Claesson avgjorde på stopptid.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Sverige vinner sin grupp.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
1 / 7

SANKT PETERSBURG/STOCKHOLM. Svensk gruppseger.

Viktor Claesson avgjorde 3-2-rysaren mot Polen i den tredje tilläggsminuten.

Nu talar allt för åttondelsfinal mot Ukraina.

– Det är mitt favoritläge, där brukar jag alltid skjuta, säger matchhjälten Viktor Claesson.

Sverige snuvade Spanien på gruppsegern efter en rysaravslutning mot Polen. Emil Forsberg öppnade mötet i S:t Petersburg på ett sensationellt vis då han rullade in 1-0 efter 81 sekunder.

EM-historiens näst snabbaste mål.

Trots en intensiv press från polackerna, där Bayern Münchens superstjärna Robert Lewandowski nickade i ribban två gånger om inom loppet av ett par sekunder, lyckades Blågult hålla ut till halvtidsvilan.

I inledningen av den andra halvleken bytet Janne Andersson in mästerskapsdebuterande Dejan Kulusevski.

Ett byte som gav resultat omgående.

21-åringen rev sig loss på högerkanten och i stället för att avsluta själv med vänsterfoten serverade han Emil Forsberg som behärskat tryckte in 2-0.

Men Polen skulle komma tillbaka.

Och Robert Lewandowski skulle få sin revansch.

Sverige vann med 3-2 mot Polen

Världens kanske bäste anfallare bände först in 1-2 i Robin Olsens vänstra kryss, sen kvitterade han till 2-2 från nära håll med ett par minuter kvar. Där och då hade gruppsegern runnit ur de svenska händerna.

Allt pekade mot åttondelsfinal mot Kroatien i Köpenhamn på måndag.

I stället blir det med all säkerhet Ukraina på tisdag. I Glasgow. 

För när ett desperat Polen flyttade fram för ett segermål och fortsatt existens i turneringen öppnades ytorna upp. Och återigen var det Dejan Kulusevski som låg bakom allt.

Victor Claesson avgjorde mot Polen på övertid

Den här gången spelades inbytte Viktor Claesson fram och Krasnodar-stjärnan satte matchavgörande 3-2 i den tredje tilläggsminuten och den blågula euforin visste knappt några gränser.

– Jag kollade inte upp. Det är mitt favoritläge och där brukar jag alltid skjuta. Jag såg bara målet, säger Viktor Claesson.

Efter slutsignal fick han fira med sin fru Julia och närmaste familjen som var på plats i Sankt Petersburg.

– Det är jättekul att jag fick träffa dem efter matchen. Det är känslosamt för mästerskap delar man med familjen, så det var skönt att få en glimt av dom, säger Claesson.

Nu spelar Sverige EM-åttondelsfinal i Glasgow på tisdag. I skrivande stund är det inte hundra procent klart om det blir Ukraina eller Finland som står för motståndet, men allt talar för det förstnämnda.

Sverige kan få möta Finland i åttondelen

Finlands sista chans att bli en av de fyra bästa treorna är att Frankrike vinner med fyra mål mot Portugal senare under onsdagskvällen. Så mycket talar för att Ukraina väntar i Glasgow.

– Jag tror Ukraina är nöjda att få oss. Jag såg glimtar av deras match mot Nederländerna och de såg bra ut, säger Viktor Claesson.

Varför tror du de är nöjda med att få möta er?

– Jag bara anar det, att de hellre tar oss än Spanien. Folk fortsätter att underskatta oss, vi vann gruppen i VM och nu EM, ingen trodde det. Vi är nöjda med det.

Förbundskapten Janne Andersson har därmed tagit Sverige till andra raka gruppsegern på lika många mästerskapsförsök.

– Jag är jätteglad för att vi slutar etta, vi vann gruppen i VM och vi vinner igen. Det är jag extremt glad för. Vi får några dagar extra vila och jag är väldigt stolt för det. Ersättarna tillför mycket i dag och kommer in med energi. Det är krigare jag har där ute och alla fightas, säger han.

Det blir Glasgow och Ukraina på tisdag vad det verkar?

– Jag har inga känslor alls för den matchen. Jag är rätt mör. Men jag är glad över att vi får sex dagar till match. Men just i dag har jag inte mycket att säga om det.