Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige klart för åttondelen

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: HANNAH MCKAY / AP TT NYHETSBYRÅN

Sverige är vidare till åttondelsfinal i EM efter stort drama i grupp B.

”Rätt” resultat i grupp B och C gör att Sveriges fyra poäng räcker till avancemang från gruppspelet.

Samtidigt gick också Danmark vidare trots två förluster på tre matcher.

Sverige kommer spela åttondelsfinal i EM oavsett hur det går i den sista gruppspelsmatchen mot Polen på onsdag.

Det blev klart efter måndagskvällens matcher i grupp B och C. 

Det som krävdes var att Österrike och Ukraina inte skulle kryssa, vilket uppfylldes när Österrike vann med 1-0. Därefter behövde Sverige också att Belgien skulle besegra Finland eller att Danmark skulle vinna mot Ryssland.

Danmark vidare som grupptvåa

Båda resultaten infriades efter stort drama på Parken i Köpenhamn. Danmark tog ledningen mot Ryssland genom Mikkel Damsgaard i slutet av första halvlek och därefter utökade Yussuf Poulsen efter ett stort misstag från Ryssland.

En reducering på straff räckte inte och Danmark utökade till både 3-1 och 4-1 inför en kokande publik på Parken i Köpenhamn. Eftersom Belgien samtidigt besegrade Finland med 2-0 slutade Danmark tvåa i gruppen tack vare bättre inbördes målskillnad än Finland och Ryssland som också fick tre poäng.

Danmark möter Wales i åttondelsfinal.

Finland slutade trea i grupp B och får hoppas att de tre poängen räcker till att bli en av de fyra bästa grupptreorna. Laget är dock den sämsta grupptrean i de tre grupperna som avgjorts hittills.

Sverige också vidare

Sverige kan som sämst bli trea i grupp E och efter måndagens matcher står det klart att Blågult i sådana fall blir en av de fyra grupptreorna som går vidare. Sveriges fyra poäng från de två första matcherna är en poäng mer än tjedjeplacerade Finland från grupp B har och en poäng mer än Ukraina som kom trea i grupp C har.

Det är ännu inte klart vad Sverige får för motstånd i sin åttondelsfinal.