Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige klart för åttondelen

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: HANNAH MCKAY / AP TT NYHETSBYRÅN

Sverige är vidare till åttondelsfinal i EM efter stort drama i grupp B.

”Rätt” resultat i grupp B och C gör att Sveriges fyra poäng räcker till avancemang från gruppspelet.

Samtidigt gick också Danmark vidare trots två förluster på tre matcher.

Sverige kommer spela åttondelsfinal i EM oavsett hur det går i den sista gruppspelsmatchen mot Polen på onsdag.

Det blev klart efter måndagskvällens matcher i grupp B och C. 

Det som krävdes var att Österrike och Ukraina inte skulle kryssa, vilket uppfylldes när Österrike vann med 1-0. Därefter behövde Sverige också att Belgien skulle besegra Finland eller att Danmark skulle vinna mot Ryssland.

Danmark vidare som grupptvåa

Båda resultaten infriades efter stort drama på Parken i Köpenhamn. Danmark tog ledningen mot Ryssland genom Mikkel Damsgaard i slutet av första halvlek och därefter utökade Yussuf Poulsen efter ett stort misstag från Ryssland.

En reducering på straff räckte inte och Danmark utökade till både 3-1 och 4-1 inför en kokande publik på Parken i Köpenhamn. Eftersom Belgien samtidigt besegrade Finland med 2-0 slutade Danmark tvåa i gruppen tack vare bättre inbördes målskillnad än Finland och Ryssland som också fick tre poäng.

Danmark möter Wales i åttondelsfinal.

Finland slutade trea i grupp B och får hoppas att de tre poängen räcker till att bli en av de fyra bästa grupptreorna. Laget är dock den sämsta grupptrean i de tre grupperna som avgjorts hittills.

Sverige också vidare

Sverige kan som sämst bli trea i grupp E och efter måndagens matcher står det klart att Blågult i sådana fall blir en av de fyra grupptreorna som går vidare. Sveriges fyra poäng från de två första matcherna är en poäng mer än tjedjeplacerade Finland från grupp B har och en poäng mer än Ukraina som kom trea i grupp C har.

Det är ännu inte klart vad Sverige får för motstånd i sin åttondelsfinal.