Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag stängde ner mina sociala medier”

Det var i andra halvlek som Marcus Berg fick ett drömläge att spräcka målnollan i EM-premiären. Efteråt fick han utstå mängder av hatiska och olämpliga kommentarer i sociala medier.
Marcus Berg.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JULIO MUNOZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Berg i EM-premiären mot Spanien.
Foto: URBANANDSPORT/NURPHOTO/SHUTTERS / URBANANDSPORT/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Svenska fotbollförbundets säkerhetschef Martin Fredman.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Svenska landslaget agerar efter de hatiska kommentarerna mot Marcus Berg.

– Vi kommer göra en anmälan inom den närmsta timmen, säger Svenska fotbollförbundets säkerhetschef Martin Fredman under tisdagsförmiddagen.

Berg står bakom den anmälan. 

– Att det skrivs så, det är ingenting jag accepterar, säger han. 

Det var i andra halvlek som Marcus Berg fick ett drömläge att spräcka målnollan i EM-premiären.

Men anfallaren brände chansen från nära håll.

Efteråt fick han utstå mängder av hatiska och olämpliga kommentarer i sociala medier.

”Kommer göra anmälan inom närmaste timmen”

Nu väljer svenska landslaget att agera.

– Jag har pratat med Marcus precis. Vi har suttit ner och samlat ihop det som finns på nätet, det vi hittar i varje fall. Och det räcker gott och väl för att känna att det är över de gränser vi kan acceptera så nästa steg är att gå vidare med en polisanmälan. Och polisen är förberedd på att vi kommer höra av oss, säger Martin Fredman.

– Vi kommer göra en anmälan inom den närmsta timmen, så får vi se vad polisen rubricerar den som och vad som händer om de väljer att inleda en förundersökning.

Vad är Marcus Bergs inställning?

– Vi gör ingenting mot hans vilja. Vi har haft ett bra samtal nu på morgonen och det finns gränser som vi inte kan acceptera att man kliver över, både brottsliga gärningar i form av hot och även rätt grova kränkningar som kanske i vissa fall även de utgör brott och i andra fall är direkt obehagliga. Men det är på en sådan nivå att det är fullständigt oacceptabelt.

”Det finns mycket känslor så klart”

Hur mår han i dag?

- Det får han svara på själv, men generellt är det ingen som mår bra av att hamna i fokus på det sättet, sedan är de tyvärr vana och erfarna på ett sätt som de inte ska behöva vara men jag tycker ändå att han verkar ha fötterna på jorden i alla fall.

– Han har fru och barn också som inte finns där nere som också blir inblandade i det på något sätt, så det är klart det finns mycket känslor, säger Martin Fredman. 

Är hoten av sådan klass att ni känner att ni behöver förstärka säkerheten kring laget?

– Nej, det är klart att vi kan vidta åtgärder och kanske har gjort under natten, men det är åtgärder vi kanske egentligen inte pratar om i så fall. Men jag har en handlingsplan jag följer kring vilka åtgärder vi bör göra när läget är oklart och ju mer läget klarnar kanske man kan ta bort sådana åtgärder. Mycket av det här är hot och trakasserier som uttalas i affekt att det inte blir så stor risk för verkställning, men det förtar inte allvaret i det.

Vad är det för typ av hot?

– Allvarliga hot. I övrigt får polisen kommentera de delarna.

Marcus Berg får stöd av tidigare landslagsspelaren Jimmy Durmaz på Instagram.

”Fortsätt göra det du gör broder du vet vilka o vem du ska lyssna o bry dig om !!! Kör hårt nästa match igen vi behöver er alla för att ta oss så långt som möjligt !!!”, skriver Durmaz följt av tre hjärtan.

Under tisdagen, dagen efter 0-0-premiären mot Spanien, är majoriteten av inläggen på Marcus Bergs sociala medier i positiv anda.

Marcus Bergs första ord om hatet – och stödet

Marcus Berg fick på tisdagen frågor om det på en presskonferens. 

Han började med att sucka. 

–Jag stängde så klart av mina sociala medier... Tyvärr så vet man att det kan komma lite skit efter en missad chans eller något sånt som händer i en match. Jag har avskärmat mig så gott det går. 

Berg berättar att han är glad över att det gjorts en anmälan. 

– Det som skrivs, det är inte acceptabelt, det är ingenting jag accepterar. Ingen ska behöva ta så mycket skit, säger han. 

Foto: PIERRE PHILIPPE MARCOU / AP TT NYHETSBYRÅN

Berg vill inte berätta om exakt vilka hot det rör sig om. 

– Jag vill inte gå in på specifikt på vad det är. Det är ett polisärende nu så det får sköta det och så får jag försöka lämna det, säger han.

Förbundskapten Janne Andersson försvarar Berg. 

– Det är totalt oacceptabelt. Att spela för landslaget i ett mästerskap, det är spelarnas största stund. De kämpar in i döden på planen, så att få höra det de får höra – det är totalt oacceptabelt. Jag förstår inte hur man tänker, säger han. 

– Jag blir ledsen. Jätteledsen blir jag. Mackan är en spelare som ställer upp är lojal och precis som alla andra är stolt att bära den gula tröjan.

Han fortsätter.

– Samtidigt är det inte första gången. Någon, vem det nu är, måste ta tag i det här att man inte kan bete sig hur som helst i sociala medier, säger han.

”35 år och har ett fantastiskt liv”

Berg har polisanmält för att hjälpa andra. 

– Jag är 35 år och har ett fantastiskt liv och det är klart att jag blir påverkad. Jag vill ha en förändring för framtiden. Många barn använder sociala medier och tar mycket skit där. Jag kan skärma av det, men alla kan inte det och de står ensamma och för dem kan det var tufft . Det handlar inte om att sitta här med offerkofta utan jag vill hjälpa dem som inte har den stöttning jag har, säger han.

Han berättar om det fina stöd som han fått efter näthatet. 

– Jag har inte varit inne och läst men jag har fått information till mig. Det värmer och är fint. Det är dem man hoppas samhället kan byggas kring.

– Jag har inte varit inne och läst men jag har fått information till mig. Det värmer och är fint. Det är dem man hoppas samhället kan byggas kring.

Sveriges nästa match är mot Slovakien på fredag.