Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Italiens drömstart – krossade Turkiet

Foto: ETTORE FERRARI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDREW MEDICHINI / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ett självmål blev EM:s första mål.

Därefter vann Italien med 3-0 mot Turkiet och fick en drömstart i mästerskapet på Olympiastadion i Rom.

– Det var en underbar kväll och jag hoppas att det kommer många till, säger förbundskaptenen Roberto Mancini till Rai Sport.

Ett år för sent var det äntligen dags för fotbolls-EM – ett mästerskap som inleddes på hemmaplan för Italien.

Italien tog emot Turkiet i en match som ”Gli Azzurri” tog tag i direkt när man tryckte tillbaka motståndarna i den första halvleken.

Trots flera heta målchanser och ännu fler italienska rop på straff höll Turkiet undan och klarade 0-0 i första halvlek.

Italien tog ledningen med självmål

I andra halvlek fick Italien till sist utdelning i den 53:e matchminuten när Domenico Berardi kom ner med bollen mot kortlinjen.

Han slog in bollen mot Ciro Immobile men innan den kom fram till anfallaren stötte den turkiske mittbacken Merih Demiral in den i eget mål med bröstkorgen.

Nästa mål kom i den 66:e minuten och då var det Ciro Immobile som var på rätt plats när målvakten Ugurcan Cakir släppte en retur.

– Det blir inte bättre än att göra mål i min EM-debut på min hemmaarena, säger Lazio-spelaren Ciro Immobile till Rai Sport efter matchen.

Italien vann mot Turkiet

Efter det andra målet fortsatte Italien att dominera matchen och Lorenzo Insigne utökade till 3-0 med tio minuter kvar. Med en välplacerad bredsida skruvade han in matchens sista mål i det bortre hörnet.

– Jag tycker att vi visade tålamod den här kvällen. Turkiet är ett starkt lag och har skapat problem för många toppnationer. Vi försökte trötta ut dem i första halvlek, flytta bollen till höger och vänster, försöka sprida ut dem, säger Ciro Immobile.

– Turkiet var tröttare efter pausen och efter målet var de tvungna att öppna upp några ytor. Då kom vår kvalitet fram.

Mancini: ”En underbar kväll”

Italien vann med 3-0 och därmed fick Roberto Mancinis landslag en drömstart på hemmaplan i EM.

– Vi gjorde en bra insats. Vi lyckades inte göra mål i första halvlek, det var inte enkelt eftersom det var premiär och Turkiet är ett bra lag, säger Mancini till Rai Sport.

Efter den imponerande starten tonar förbundskaptenen ned förväntningarna på Italien. Han vill inte prata om finalen på Wembley än.

– Det var en underbar kväll och jag hoppas att det kommer många till. Wembley? Det är långt bort. Det är sex matcher kvar, säger Mancini.

Under lördagen spelar även Wales och Schweiz sin första match i EM:s grupp A.