Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Johan Orrenius: "Var inget riktigt Frankrike"

Foto: Christian Örnberg

Spanien vann enkelt över… ja, över vilket lag då egentligen?

Ett Frankrike som inte vågar vara Frankrike är inget riktigt Frankrike.

Jag hoppas att Portugal vågar lita mer på sina egna styrkor i semifinalen.

Tidigare under dagen var jag ute vid Tysklands presscenter. Där satt ungtupparna André Schürrle och Marco Reus och sa med en mun:

– Vi är laget att slå nu.

Ja, det känns verkligen så. Det sprakar om Tyskland. Tyskland har gjort flest mål i turneringen. Tyskland har den slugaste förbundskaptenen.

Däremot är Tyskland inte riktigt lika stabilt som Spanien.

Spanien gjorde en fin och säker match mot fegt "Frankrike". Jordi Alba (han framstår allt mer som EM:s bästa vänsterback) slog ett perfekt inlägg efter 18 minuter och Xabi Alonso hade full kontroll över nicken. 1–0 där och det var… inte kört för motståndaren, men följer man (kursiv)La Roja(slut kursiv) och har någorlunda bra minne vet man hur svårt det är att kvittera en spansk ledning.

I VM för två år sedan var det 1–0 som gällde, hela vägen från åttondelen till bucklan.

I årets EM har Spanien bara släppt in ett mål på fyra matcher.

 

Vissa suckade kanske framför tv:n när Spanien mest passade runt bollen i andra halvlek, men det är också vansinnigt imponerande att bara kunna städa av en kvartsfinal mot Frankrike. Förlåt: "Frankrike".

Det som retade mig var att Laurent Blanc inte vågade lägga upp pengarna på bordet. Han petade Samir Nasri, han bänkade Jérémy Ménez och skulle kanske lika gärna kunna ha vilat Franck Ribéry och Karim Benzema också. För vad skulle Blanc med offensiva ess till när han ändå satte koppel på dem?

Det är inget fel att ha en defensiv taktik mot ett duktigt Spanien, men Blanc har ju inte laget för att spela så.

– Det här är ett lag som gjort för att attackera, som en belåten fransk journalist sa till mig efter Benzemas tre mål i EM-genrepet i Le Mans den 5 juni.

Matchen påminde en hel del om Spaniens VM-åttondel mot Portugal för två år sedan. Då var det Cristiano Ronaldo som inte fick vara sig själv.

Skillnaden den gången var att Portugal åtminstone hade ett kompakt försvarsspel.

 

För Spanien blev det perfekt. Xavi, Xabi Alonso och Andrés Iniesta rullade enkelt bort "fransmännen" i den första halvleken. Lite jämnare blev det efter paus, men Spanien hade hela tiden kontroll. Iker Casillas kunde utan större svårigheter anteckna ännu en nolla. Frankrike hade faktiskt bara ett skott på mål (Cabayes frispark) under hela matchen.

Och lite otäckt måste det kännas för de andra lagen att Spanien har lämnat varenda EM-match med både seger och en känsla av att den sista växeln ännu inte är ilagd.

Mot Portugal kommer det nog att krävas mer.

För det första gör Cristiano Ronaldo sitt bästa mästerskap någonsin, för det andra är Portugal mer än bara Ronaldo i den här gången. Mittfältet med Moutinho, Veloso och Meireles har överraskat positivt på mig.

Men grundtipset är ändå att vi har en finalrepris, Spanien mot Tyskland, i Kiev om en vecka.