Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Johan Orrenius: Låt Ronaldo vara Ronaldo

Foto: Christian Örnberg

GDANSK. Spanien har ingen spelare som Cristiano Ronaldo.

Det är den tanken Portugals förbundskapten Paulo Bento måste omfamna inför semifinalen i Donetsk.

Låt Ronaldo vara Ronaldo, koppla honom inte, och mästarna kan vara utslagna på onsdag.

Tre anledningar till optimism för Portugal

1 CRISTIANO RONALDO

Efter två hyfsade matcher släppte allt mot Holland. Ronaldo gjorde två mål och dominerade totalt, sedan ägde han även kvartsfinalen mot Tjeckien. Portugal har aldrig tidigare haft sin superstjärna i den här landslagsformen. Och lita på att han är full av revanschlusta efter besvikelsen mot Spanien i VM 2010.

2 VILAN

Många spelare var, efter en lång klubbsäsong, slitna redan när de kom till EM. Då kan extra vilodagar betyda mycket. Portugal var första lag att bli klart för semifinal, först två dagar senare tog sig Spanien dit. Portugal kommer att behöva den fräschheten.

3 MITTFÄLTET

Spaniens mittfält leker man förstås inte med, men Portugal har ändå överraskat på mig här. Den kloke João Moutinho har gjort en kanonturnering, precis som Miguel Veloso. Till och med Raul Meireles har haft precision i passningarna. De här tre herrarna måste göra en stormatch på onsdag.

Sällan har klyschan "första målet blir viktigt" varit så relevant för en portugis. Och förbundskapten Bento har förstås koll på statistiken. Sedan nederlaget mot Frankrike i VM 2006 har Spanien vunnit samtliga matcher när man har gjort det första målet. Ofta behövs heller inte mer än så: 1-0 är ett typiskt spanskt segerresultat.

Så vad prioriterar en motståndartränare som vet detta? Defensiven, så klart. Man är så rädd för att släppa in det där första spanska målet att man gör allt för att skydda sitt eget straffområde.

Men tålamod är ingen spansk bristvara. Xabi Alonso, Xavi och Andrés Iniesta kan passa bollen i evigheter. De vet att öppningen kommer, tids nog. Fotbollsplanen förvandlas då till en tjurfäktningsarena där matadoren (Spanien) tröttar ut tjuren (motståndaren) för att sedan dela ut dödande hugget.

Precis så här var det i Kapstaden för två år sedan.

Portugal tränades av Carlos Queiroz då. Allt han ville i VM-åttondelen var att stoppa favoriten och när det spanska målet väl kom, efter en timme, var Portugal oförmöget att skifta fokus. Ledande spanjorer var alldeles för bolltrygga för att släppa till några farliga chanser.

Cristiano Ronaldo var ett vandrande åskmoln efter den förlusten. Han spottade mot en tv-kamera och jag har nog aldrig sett honom så frustrerad.

Det var också lätt att förstå varför.

Ett av de finaste avsnitten i tv-serien "Vita huset" går under namnet "Let Bartlet be Bartlet". Det går ut på att Jed Bartlets stab inser att presidenten lägger ner alldeles för mycket energi på frågor han egentligen inte brinner för. I slutet av avsnittet enas de om en ny - djärvare - strategi där presidenten ska våga vara sig själv. Som tittare upplever man att president Bartlet då äntligen släpps fri.

Lite så är det med Ronaldo också.

Har man tillgång till Europas främsta målskytt vore det synd och skam att inte låta honom göra det han gör allra bäst: Att attackera. Även mot det svåraste av motstånd.

Jag skulle vilja se ett Portugal som satsar den här gången. Ett Portugal som vågar gå för det första målet. Det handlar inte om att ösa på med allt man har (det är ingen dumdristighet jag efter­lyser) men med det finaste man har.

Spanien har det bästa laget, Portugal den farligaste spelaren.

En Ronaldo i nuvarande form kan faktisk vara skillnaden mellan en väntad förlust och en överraskande finalplats.

Bara han får vara sig själv.

Så visa mod nu, Paulo Bento. Ingen kräver att du ska slå ut Spanien, Portugal har redan gjort ett bra EM, det är inte dina axlar som är tyngda av krav.

Just därför ska du utnyttja den situationen. Se möjligheterna, plugga inte igen ditt främsta vapen, låt Ronaldo vara Ronaldo.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!