Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jannes försvarstal efter Spaniens kritik

Sveriges förbundskapten Janne Andersson.
Foto: UEFA / BILDBYRÅN
Sverige spelade 0-0 mot Spanien i EM-premiären.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Spaniens förbundskapten Luis Enrique.
Foto: PIERRE PHILIPPE MARCOU / AP TT NYHETSBYRÅN

Bragdpoäng i Sevilla.

Samtidigt fick Sverige kritik för sitt spel – något som nu får Janne Andersson att leverera ett taktiskt försvarstal.

– Att gå ut och tro att vi ska möta Spanien på Spaniens sätt det är för mig helt jättekonstigt om man tror det, säger förbundskapten dagen efter EM-premiären.

Det svenska landslaget är tillbaka på basen i Göteborg efter succépremiären i Sevilla.

Med en poäng mot jättefavoriten Spanien har Sverige fint utgångsläge för resten av gruppspelet.

Men trots bragdpoängen riktades från många håll stark kritik mot Sveriges spelmässiga insats mot Spanien.

Något som på tisdagen fick förbundskapten Janne Andersson att noga lägga ut texten om hur Sveriges matchplan mot Spanien växt fram.

– Vi har så klart scoutat Spanien och tittat på vad de har gjort tidigare och hur de spelar. Sverige har ju mött Spanien i tre tävlingsmatcher på senare år och förlorat med totalt 10–0. Så det är en lärdom att ha med sig till matchen, säger Andersson och fortsätter.

– En annan lärdom var Tyskland som var här i höstas och mötte dem och ville bjuda upp till dans. De förlorade med 6-0. 

Janne Andersson även självkritisk

Förbundskapten Andersson säger det aldrig rakt ut, men att Sverige kritiseras efter oavgjort borta mot Spanien är inte åsikter han delar.

– Att gå ut och tro att vi ska möta Spanien på Spaniens sätt det är för mig helt jättekonstigt om man tror det.

Janne Andersson förklarar:

– Vi hade en matchplan. Tittar man historisk på de 13 senaste hemmamatcherna Spanien haft så har de vunnit med 37–3, de har alltid ett jättestort bollinnehav. Det är det som är annorlunda med Spanien jämfört Frankrike och andra som är lite mer direkt i sitt spel.

Just det stora bollinnehavet gör, enligt Andersson, Spanien till ett lag som skiljer sig att möta jämfört med många andra större nationer.

– Det här är Spaniens sätt att spela och går man ut och öppnar upp sig som exempelvis Tyskland gjorde så blir man hårt straffad.

Den svenska förbundskaptenen är dock så väl självkritisk som snabb att poängtera att Sverige har förbättringspotential.

– Sedan kan vi göra saker i spelet mycket bättre. Vi kan vara mycket bättre när vi har boll och vi kan hitta bättre möjligheter. Men tittat jag till spelarnas attityd och inställning och matchplanen i grunden så är det klockrent. Så skulle jag ställa upp 100 gånger av 100. 

Sverige hade Tyskland som skräckexempel

Samtidigt avslöjar Andersson att landslagsledning i förberedelserna haft Tyskland som avskräckande exempel och Grekland som lite av en förebild.

– Ta Spanien–Tyskland, det är 70–30 i bollinnehav till Spanien. Det är 23–2 i avslut när tyskarna gick fram och öppnade upp sig. Tittar man sedan i mars när Spanien hade två VM-kvalmatcher mot Georgien och Grekland. De lade sig lågt och Grekland snodde en poäng, säger Andersson som ser fram emot matchen mot Slovakien på fredag.

– Det ser ut så här när Spanien spelar. Det är bara att konstatera och vi hanterade på ett bra sätt. Nu får vi ta fram andra vapen till på fredag och så får vi hantera den matchen bra.

Det lär bli en helt annan typ av match mot Slovakien i Sankt Petersburg.

– Allt finns med i vår verktygslåda utifrån vad vi har tränat på, vad vi har förberett oss på och hur vi har spelat i olika typer av matcher de här åren. 

Just det svenska landslagets förmåga att anpassa sig efter vilket lag som står på andra sidan är en nyckel för att Sverige ska kunna gå långt i EM.

– Vi har gemensamma erfarenheter av olika motstånd och just den taktiska flexibiliteten är en nyckel. Att man kan klara av att hantera olika motstånd och hitta rätt vapen in i varje match som vi ska använda för att nå framgång, säger Janne Andersson.

GUIDE: Allt du behöver veta om fotbolls-EM 2021