Jannes dilemma: ”Man får parera”

Janne Andersson.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Robin Quaison.
Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

18 tävlingsmatcher, sex olika anfallspar, två skador och ett stort frågetecken.

Sveriges väg till EM har inte givit några svar om vilka som startar längst fram – och väl framme vid premiären har både Dejan Kulusevski och Zlatan Ibrahimovic fallit ur ramen.

Hur ska Janne Anderssons anfallspar se ut?

SportExpressen synar två år av uttagningar, skador och grubbel.

En lätt bris drar genom björkträden vid Gothia Academy. Löven prasslar medan Janne Andersson blickar ut över träningsplanen.

Hur Sverige ska spela? Förbundskaptenens tankar har varit i väg på andra håll. Det är onsdag, fem dagar kvar till matchen mot Spanien, landslaget tränar i två grupper. Dejan Kulusevski är kvar i Stockholm efter att ha testat positivt för covid-19. Hans lagkamrater hann knappt komma till Göteborg innan Mattias Svanberg gjorde detsamma. 

Här springer 23 spelare runt. Pontus Jansson vaknade hängig, men testade liksom sina lagkamrater negativt.

Janne Andersson funderar under en träning i Göteborg.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

En grupp barn har nästlat sig fram till en lite kulle bakom ena hörnet av planen. De ropar på Alexander Isak mest hela tiden.

Många blickar är riktade mot honom efter målrekord i Spanien, och mycket talar för att han kommer ingå i den svenska startelvan om några dagar. 

Eller har Janne Andersson andra planer? 

I mars startade Isak båda VM-kvalmatcherna mot Georgien och Kosovo tillsammans med Zlatan Ibrahimovic. När Sverige genrepade mot Armenien fick han chansen tillsammans med Dejan Kulusevski – men båda spelarna som Andersson givit sken av att vilja para ihop 21-åringen med har försvunnit från truppen som ska möta Spanien.

Osäkerheten kring den svenska anfallslinjen lever hela vägen in i kaklet. Den har pågått länge.

***

November 2019.

Från en sekund till en annan tystnar läktarna i Bukarest. Emil Forsberg har dragit ned byxorna på sin ytterback med en enkel tempoväxling och skickat in ett millimeterprecist inlägg som Marcus Berg skarvat i mål.

Sverige fortsätter att imponera. En stund senare bygger man ett flytande anfall som slutar med att Berg sätter sin anfallskollega Robin Quaison i friläge. Avslutet är stensäkert.

Berg till Quaison, mot Spanien tidigare under hösten är det Quaison till Berg. Det är en syn som börjar bli vanlig. 

Quaison firar sitt mål mot Rumänien.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Robin Quaison, som återintroducerats i landslaget i samband med en träningslandskamp borta mot Österrike i november 2018, har vuxit ut till en pålitlig målskytt, arbetsför och intensiv i sitt press-spel. Under kvalet gör han fyra mål. Vid sidan av lagets naturliga uppspelspunkt, Berg, som själv börjar få i gång målskyttet mot slutet ser han ut som en nyckelspelare när Sveriges säkrar sin EM-biljett.

Sveriges anfallspar i EM-kvalet

Sverige-Rumänien 2-1: Berg och Quaison (1 mål)

Norge-Sverige 3-3: Berg och Quaison (1 mål)

Sverige-Malta 3-0: Berg och Quaison (1 mål)

Spanien-Sverige 3-0: Berg och Quaison

Färöarna-Sverige 0-4: Berg och Isak (2 mål)

Sverige-Norge 1-1: Quaison och Isak

Malta-Sverige 0-4: Berg och Quaison

Sverige-Spanien 1-1: Berg (1 mål) och Quaison

Rumänien-Sverige 0-2: Berg (1 mål) och Quaison (1 mål)

Sverige-Färöarna 3-0: Andersson (1 mål) och Isak.

Bakom lurar supertalangen Alexander Isak, som gör två mål på Färöarna när han får spela bredvid Berg i september, och sedan är det jämt mellan Sebastian Andersson, John Guidetti och Isaac Kiese-Thelin.

Men spelplanen ska snart ritas om.

Experimenterar i Nations League

Först hösten därpå, ett halvår in i pandemins förlamande effekter, spelar Sverige landskamp igen.

Mycket har hunnit hända. Marcus Berg har blivit äldre. Dejan Kulusevski har sålts till Juventus. Alexander Isak tar stora kliv i Spanien, Jordan Larsson får ett rejält genombrott i Spartak Moskva, Robin Quaison går tungt i Mainz – och i november öppnar plötsligt Zlatan Ibrahimovic för landslagsspel.

För Janne Andersson byter situationen skepnad. När han reser med landslaget till VM 2018 gör han det utan alternativ. Det kan egentligen bara bli Berg och Ola Toivonen längst fram. Nu har han en helt annan situation. 

Under hösten experimenterar han med ett undantag: Marcus Berg startar alltid. 

Sveriges anfallspar i Nations League

Sverige-Frankrike 0-1: Berg och Quaison.

Sverige-Portugal 0-2: Berg och Isak.

Kroatien-Sverige 2-1: Berg (1 mål) och Isak.

Sverige-Kroatien 2-1: Berg och Kulusevski (1 mål).

Portugal-Sverige 3-0: Berg och Quaison.

Frankrike-Sverige 4-2: Berg och Kulusevski.

Samtidigt går Sveriges resultat emot, det klickar inte riktigt och läcker defensivt.

När våren kommer och det stundar VM-kval mot Georgien och Kosovo har Andersson fått ytterligare ett alternativ i sina händer: Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i landslaget, 39 år gammal.

Isak och Zlatan under matchen mot Kosvo i mars.
Foto: SVEN LINDWALL

Dessutom har Alexander Isak gått från klarhet till klarhet i Spanien. Han ska stanna på 17 mål för sitt Real Sociedad.

Andersson testar en ny konstellation och petar Marcus Berg.

Sveriges anfallspar i VM-kvalet

Sverige-Georgien: Ibrahimovic och Isak.

Sverige-Kosovo: Ibrahimovic och Isak (1 mål).

Förbundskaptenen i april: ”Det snurrar”

April 2021. SportExpressen träffar förbundskaptenen ute i Solna.

Har han bestämt sig för att spela EM med Zlatan Ibrahimovic och Alexander Isak från start?

Det är två veckor kvar tills dess att EM-truppen ska presenteras. Zlatan Ibrahimovic är alltjämt uttagningsbar.

– Under hösten tappade vi en av våra viktigaste principer: Sätt forwards i spel. Med Zlatan på planen blir det en fantastisk dimension. Men då får vi inte hamna i att vi bara sätter diagonala bollar upp på honom, säger Andersson.

– Jag vill spela med två forwards, det är en av mina grundprinciper. Den är inte huggen i sten, men även mot det bästa botståndet kan två forwards lösa något åt oss även om vi hamnar lite djupt. Har man bara en finns risken att han blir jäkligt isolerad.

– Men ah, det snurrar. Det gör det. Det snurrar.

Går man från EM-kvalet hösten 2019 till VM-kvalet nu är det en av de mer drastiska förändringarna du har gjort i din föredragna startelva, att du byter ut ett anfallspar som fungerade väldigt bra, såg helgjutna ut. När vi går in i pandemin finns det inte på kartan att de inte ska starta. vad är det som kittlar så mycket med Zlatan och Isak?

– Det är många delar. Din beskrivning är helt korrekt, det är fascinerande när man ser det på det sättet. Mackan och Robin var jättebra innan pandemin, samarbetet mot Spanien hemma och mot Rumänien. Mot Spanien är det väl Robin som spelar in till Mackan. Men en laguttagning innehåller många delar. Nu hade Marcus haft ryggproblem en lång period. Robin Quaison har varit skadad. Ur det perspektivet var inte någon av dem givna. Hade Mackan och Robin varit 100 procent hade det kanske inte blivit på samma sätt. Men jag avslutade matchen mot Kosovo med dem. De är jäkligt bra ihop.

Men Zlatan och Isak?

– Men Zlatan och Isak ihop...det är intressant vem man än spelar med Zlatan. det viktiga är att den spelaren är ganska mobil. Zlatan med ålderns rätt blir lite mer stationär.

– Där finns även spelare som Dejan, som spelade med Mackan i höstas. Vi har bra alternativ på forwards. Alla kan fungera bra ihop med Zlatan, alla fungerar bra ihop med Marcus Berg. Kanske med någon annan också. Vi har bra alternativ.

Nya planer i Båstad

När landslaget samlas i Båstad en månad senare är det utan Zlatan Ibrahimovic, som tvingas avstå EM på grund av skada. Jordan Larsson, som haft en fin säsong i Ryssland, är däremot med.

Men väl på plats i Båstad börjar Janne Andersson matcha ihop ett nytt anfallspar: Alexander Isak och Dejan Kulusevski spelar tillsammans träningarna. 

I det andra laget får Quaison och Berg spela tillsammans, vilket innebär att spekulationerna tar fart. Är det här uppdelningen han ser framför sig?

I Båstad paras Isak och Kulusevski ihop.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Isak har gjort så många mål i Spanien att det är svårt att se hur han kan hållas utanför en startelva, och Kulusevski själv är tydlig med att han helst spelar forward.

I träningsmatcherna förstärks intrycket. Quaison och Berg spelar från start mot Finland, Quaison blir målskytt. Men när genrepet ska äga rum mot Armenien är det dags för Isak och Kulusevski.

– Tittar man tillbak på hösten när vi kvalade till EM gjorde Marcus och Robin det oerhört bra ihop. Sedan har det hänt grejer under ett och ett halvt år. Jag ser Marcus och Robin som ett jättebra par tillsammans. Jag ser Dejan och Alex som ett jättebra par tillsammans, säger Andersson inför matchen.

Men vare sig Kulusevski eller Isak kommer in i matchen och båda lämnar planen mållösa. Istället byts Quaison och Berg in. När Sverige fastställer slutresultatet till 3-1 är det efter en utmärkt djupledsboll av Quaison till Berg.

Sveriges anfallspar under EM-uppladdningen

Sverige-Finland 2-0: Berg och Quaison (1 mål)

Sverige-Armenien 3-1: Isak och Kulusevski

Andersson kommenterar att Isak och Kulusevski inte riktigt funnit varandra helt på planen, men tillägger att båda blivit lite isolerade.

– Det var vår första match på topp, det är lite speciellt, säger Alexander Isak. 

– Det fanns fina tendenser till bra kombinationer tillsammans med de andra men vi hade velat skapa lite mer. Jag tycker vi jobbar på bra defensivt och skapar en del offensivt.

”Ni ska inte dra för stora slutsatser”

Träningen i Göteborg tar slut, EM-premiären några dagar bort.

Inte bara Zlatan Ibrahimovic är ute ur ekvationen. Dejan Kulusevski är kvar i Stockholm och missar matchen mot Spanien.

Under träningen har Alexander Isak och Marcus Berg bildat anfallspar i ena laget, i det andra Jordan Larsson och Robin Quaison.

Är det Isak och Berg som ligger i pole position?

Alexander Isak och Marcus Berg bildar anfallspar i träning, fem dagar innan premiären.
Foto: TOMMY HOLL/TT / TOMMY HOLL TT NYHETSBYRÅN

– Det kan det vara, men jag blandar alltid lagen på träningar. Ni ska inte dra för stora slutsatser av det. Det är olika par som spelar ihop för att man ska lära känna varandra. Överanalysera inte. Det kan vara ett av flera spår, säger han.

– Det ingår att det är så här, det händer grejer. Man får parera. Man ska inte ta ut lag för tidigt, det hinner tyvärr hända ganska mycket. Man måste ha olika scenarion i huvudet.


LÄS MER: Så skriver Spanien om svenska coronakaoset

LÄS MER: Kritiken mot Sveriges EM-kostymer: ”Man blir ledsen”

GUIDE: Allt du behöver veta om fotbolls-EM 2021