Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är sorgligt och bedrövligt”

Sveriges förbundskapten Janne Andersson tycker inte om Ungerns nya lag.
Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV / REUTERS BILDBYRÅN
Tyskland får inte lysa upp sin arena.
Foto: TOBIAS HASE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Uefa förbjuder München att lysa upp sin EM-arena i regnbågens färger.

Tyskland vill göra det för att markera mot en ny lag i Ungern och när Sveriges förbundskapten Janne Andersson fick en fråga om saken röt han ifrån.

– Jag tycker att det är sorgligt och bedrövligt att vi år 2021 ska behöva prata om de här frågorna, säger Andersson på tisdagens presskonferens.

Ungerns parlament röstade nyligen igenom en ny lag som förbjuder spridandet av information som anses främja homosexualitet bland unga.

Ungern möter Tyskland i München på onsdagen och stadens politiker planerade att manifestera mot Ungern under matchen. Detta genom att lysa upp arenan i regnbågens färger.

Uefa har dock förbjudit manifestationen och Sveriges förbundskapten Janne Andersson fick en fråga om beslutet på tisdagens presskonferens inför Sveriges match mot Polen.

– Till att börja med tycker jag att det är sorgligt och bedrövligt att vi år 2021 ska behöva prata om de här frågorna. Att man som människa inte ska få älska och leva med vem man vill, säger Janne Andersson.

Janne Anderssons ilska mot Ungern

Han fortsätter:

– Att man ska lagstifta emot det på ett konstigt sätt som man tydligen har gjort i Ungern tycker jag är jättekonstigt. Där är jag väldigt klar över vad jag tycker, jag har själv gått i pridetåget vid ett flertal tillfällen när jag har kunnat. 

”På grund av den politiska kontexten, en aktion riktad mot den ungerska riksdagen, måste Uefa neka”, säger Uefa om Tysklands planerade aktion enligt The Independent. Janne Andersson vill dock inte kommentera Uefas beslut att förbjuda manifestationen.

– Uefas ställningstagande får du fråga Uefa om, hur de resonerar kring hur det är. Jag kan inte regelverk och hur det fungerar. Men jag tycker att det är bedrövligt att vi ens ska behöva prata om grundfrågan.