Janne ryter ifrån: ”Löjeväckande”

Robin Olsen.
Foto: SPUTNIK/ABACA / STELLA PICTURES/SPUTNIK/ABACA
Victor Lindelöf.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Sveriges förbundskapten Janne Andersson.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG/STOCKHOLM. Victor Nilsson Lindelöf är en jätte i det svenska försvaret.

Samtidigt ständigt ifrågasatt i England.

– Det är löjeväckande, säger Janne Andersson.

Den 27-årige mittbacken har hyllats unisont för sina insatser under EM-slutspelet och utsågs till matchens bäste spelare i 0-0-premiären mot Spanien.

Victor Nilsson Lindelöf är trots sin relativt unga ålder en minst sagt rutinerad mittback. Han är inne på sitt tredje mästerskap med Blågult och spelar vecka in och vecka ut i en av världens absolut största klubbar.

Trots det är han en av de första att ifrågasättas i brittisk press när resultaten inte går Manchester Uniteds väg.

Något som även Janne Andersson noterat.

– Den kritik han får i England är löjeväckande. Ena veckan är han bäst på plan, nästa vecka... det svänger hela tiden. Det är väl så när man spelar i en så stor klubb som Manchester United, säger förbundskaptenen.

Själv lovordar han sin mittbacksstjärna. Och lyfter fram den utveckling han har bevittnat under de senaste fem åren.

– Klart det har skett en utveckling. ”Vigge” är en klok fotbollsspelare med ledaregenskaper. Han har mognat på det sättet. Han driver mycket på träningarna här.

Andersson hyllar Olsen: ”Begriper inte”

En annan spelare som har dominerat defensivt är Robin Olsen. Målvaktens låneavtal med Everton, där han varit andremålvakt bakom Jordan Pickford, har gått ut och nu återvänder han till Roma.

Som i princip har gjort klart med Portugals EM-målvakt Rui Patricio. Ska Olsen återigen förpassas till bänken?

Janne Andersson kan bara skaka på huvudet åt situationen.

– Jag kan inte begripa att han inte spelar i klubbarna han är i. Generellt förstår jag inte att han inte står i ett storlag i Europa vecka ut och vecka in. Robin är jätteviktig. Jag gav honom båda genrepen för att han skulle komma in i matchspel mer. Det var tufft att peta ”Kribba” (Kristoffer Nordfeldt) eftersom han stod bra i mars, säger Andersson och fortsätter:

– Men Robin är bäst. Han har bevisat det på ett fantastiskt sätt. Han var lagkapten i slutet på matcherna. Han har också vuxit de här åren. De lär sig saker ute i stora klubbar och har en väldigt bra vardagsmiljö som de tar med sig in i landslaget. Robin har gjort ett riktigt bra mästerskap hittills.