Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Janne behöver bänka några av sina favoriter

Dejan Kulusevski firar.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Kulusevski imponerade under sitt inhopp mot Polen.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Sveriges förbundskapten Janne Andersson.
Foto: ANATOLY MALTSEV / AP TT NYHETSBYRÅN

SANKT PETERSBURG. Dejan Kulusevski byttes in och spelade en avgörande roll när Sverige vann sin grupp och blev klart för åttondelsfinal. 

Mot Ukraina är Dejan Kulusevski lika given som Alexander Isak - och förbundskapten Janne Andersson kommer återigen att behöva sätta några av sina favoriter på bänken. 

Vi var många som hajade till på en presskonferens i förra veckan. Förbundskapten Janne Andersson slog då fast att Alexander Isak var given i den svenska startelvan mot Slovakien.  

Knappast något förvånande, det har vi alla vetat en rätt lång tid, men det var mer hur tydlig Janne Andersson var med just Isak. 

Janne, som brukar vara rätt noga med att inte säga för mycket gällande vare sig taktik eller laguttagning, slog nu fast att Isak skulle starta. 


I sista gruppspelsmatchen mot Polen i går petade Janne en av sina favoriter, Marcus Berg. Berg har även han varit given i en Janne-elva, men däremot varit ifrågasatt av vissa. Jag ska också erkänna att jag var en av de som ville ha in Robin Quaison i stället för Berg till matchen mot Polen. 

Utfallet blev så där. 

Sverige hade svårt att hitta rätt fram till Isak och Quaison, som inte fick de rätta bollarna att jobba med. Isak stod för en snygg liten chipp fram till Emil Forsbergs 1-0-mål och Quaison hade ett farligt avslut. 

När sedan Quaison byttes ut till förmån för Dejan Kulusevski blev det fart på Sverige. Kulusevski såg exakt så där spelsugen ut som man hade hoppats han skulle vara efter sin tid i karantän efter att ha smittats av covid-19. Med två fina framspelningar såg han till att Sverige tog hem segern, gick vidare som gruppetta och nu får spela mot Ukraina i Glasgow på tisdag. 

***

Det är sex dagar dit och räkna med att alla spelare kommer att återhämta sig tills dess. Med råge. Kuluevski är förstås given i den svenska startelvan mot Ukraina. Hans form från den gångna säsongen i Juventus håller fortsatt i sig. Han har det där internationella steget och rycket som Sverige behöver. Dessutom har Janne Andersson god tid på sig att spela ihop Isak och Kulusevski på träningarna fram till åttondelen på tisdag. 

Å andra sidan är de båda ynglingarna så smarta och har sån spelförståelse att de nog hade hittat varandra i sömnen ändå. 

Janne Andersson kommer att få angenäma problem, för han kommer att behöva sätta många av sina favoriter på bänken igen. 

Marcus Berg kommer hamna där och Viktor Claesson likaså. 

Sebastian Larsson är lagkapten och är opetbar. 

Dessutom gjorde både Kristoffer Olsson och Albin Ekdal fullt godkända insatser. 

Och hur bra Sverige än var när de kom i offensiven, känns det ändå som att Claesson och Forsberg på kanterna med Kulusevski och Isak på topp blir lite för offensivt. 

Därför kommer Janne köra på med Sebastian Larsson på en kant. 

***

I går lämnade det svenska landslaget Sankt Emils...förlåt Petersburg, för att åka ”hem” till basen i Göteborg. 

Där blir det nu ett lugnare midsommarfirande, (Janne Andersson lovade färskpotatis och sill) innan Blågult reser till Glasgow för åttondelsfinalen mot Ukraina. 

Där har svenska landslaget revansch att utkräva efter förlusten i EM-premiären 2012. 

Som Janne Anderssons landslag spelar just nu får de finna sig i att gå in till den matchen som rätt klara favoriter. 


Janne Andersson om matchen och hyllar Emil Forsberg