Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Janne Andersson kan aldrig peta Isak

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

En EM-premiär mot Spanien i Sevilla. 

Då är Alexander Isak opetbar. 

Och det känns som det är skrälläge för Sverige i morgon. 

De senaste dagarna har de flesta frågetecknen kring Janne Anderssons tilltänkta premiärelva mot Spanien rätats ut. 

Marcus Danielson gjorde det snabbt enkelt för Janne att välja mittback bredvid Victor Nilsson-Lindelöf, och när nu Ludwig Augustinsson är fit for fight, är han en Janne-favorit som tar plats till vänster i backlinjen. Detta trots att reserven Pierre Bengtsson spelat de två senaste matcherna och gjort det bra. 

Och dagen före match rätades troligtvis det sista frågetecknet ut då Sebastian Larsson tog plats på podiet på presskonferensen dagen före match. Lagkaptenen Larsson får därmed sin plats i elvan och om inte Albin Ekdal får något bakslag på sin skada, bildar Ekdal centralt mittfält tillsammans med Kristoffer Olsson medan Larsson får gå till höger och Forsberg till vänster på mittfältet. 

Berg är given 

Därmed känns det som den blågula startelvan är spikad. Många har menat att Robin Quaison skulle vara aktuell för en startelva mot Spanien bredvid Marcus Berg. Berg är given nu när Dejan Kulusevski åkte på Covid-19. 

Men jag kan aldrig tro att Janne Andersson ens funderar på att peta Alexander Isak mot Spanien. Inte när matchen går på spansk mark. Inte med tanke på hur Alexander Isak dominerat i La Liga det här året. Isak och Berg kompletterar varandra bra där, där den rutinerade Berg kommer att vara uppspelspunkten, vinna andrabollar och skapa ytor åt Isak med sina löpningar. Berg är känd för sitt hårda jobb och sitt slit och det är en dröm för varje spelare att ha honom bredvid sig. Visserligen var Berg inte lika bra Krasnodar som tidigare och formtoppen är det säkerligen en bit kvar till. 

Otacksamt för Quaison

Men rutinen han besitter ska inte underskattas när det kommer till en EM-premiär. Dessutom är Robin Quaison perfekt att ha som inhoppare när Sverige ska jaga ett kvitteringsmål eller bevaka en 1-0-ledning, där en stekhet Quaison kan ligga och lura på kontringar. Det är otacksamt för Quaison att det är sån mördande konkurrens i anfallet. Det var längesedan jag såg den förre AIK-anfallaren så bra som han sett ut senaste tiden. Säkerligen ett svårt beslut för Janne att peta honom. Men inte desto mer rätt. Trots en del störningsmoment runt den svenska truppen och en del skadekänningar, känns det som att Sverige går in med en bra känsla till matchen mot Spanien. Allt att vinna, inget att förlora. Ingen förväntar sig att Sverige ska vinna eller ens ta poäng mot favoriten Spanien. Det är ett läge som Janne Anderssons blågula landslag älskar. 

Är det någon mer än jag som har blågula skrällvibbar? 

Trolig svensk startelva

Robin Olsen 

---

Mikael Lustig 

Victor Nilsson Lindelöf 

Marcus Danielson 

Ludwig Augustinsson 

---

Sebastian Larsson 

Kristoffer Olsson 

Albin Ekdal 

Emil Forsberg 

---

Alexander Isak 

Marcus Berg